Maatalous

Näin valmistuvat upeat kukkalyhdyt jäästä – näppärä vinkki kertoo myös, kuinka varmistat oikeanlaisen kynttiläkolon onnistumisen

Koristeiden valinnassa on rajana vain mielikuvitus.
Satu Lehtonen
Nämä upeat kynttilälyhdyt taiteili MT:n toimittaja Satu Lehtonen.

Pakkanen paukkuu! Nyt on mahtavat mahdollisuudet jäädyttää jäälyhtyjä. Pakkasen lisäksi tarvitset vain vettä ja tasapohjaisen ämpärin.

Täytä ämpäri ja laita se ulos. Jäätyminen riippuu pakkasen kireydestä, 20 asteessa lyhty jäätyy suurin piirtein yön aikana. Jäätymistä voi arvioida vedessä näkyvän kuplan avulla. Lyhdyn seinämien kannattaisi olla muutaman sentin paksuiset eli kuplan pitäisi näkyä muutaman sentin syvyydessä jään alla.

Jos haluat lyhdyistäsi erityisen kauniita, voit lisätä niihin koristeita, esimerkiksi tulppaaneita.

Kukat lisätään niin, että ne asetellaan veteen "pää alaspäin". Sitten kukka kiinnitetään varresta pyykkipojalla astian reunaa vasten, jotta se pysyy paikoillaan.

Kukiksi sopivat hyvin tulppaanit ja ruusut mutta pelkät havutkin ovat kauniita. Koristeiden valinnassa vain mielikuvitus on rajana.

Jäätymistä kannattaa tarkkailla. Jos ämpärin kumoaa liian aikaisin, eikä jääkerros ole riittävän paksu, tulppaanit ovat vain osaksi jääkerroksen sisällä.

Asian voi korjata upottamalla tulevan lyhdyn keskelle veteen tasapohjaisen muovipullon, jossa painona esimerkiksi hiekkaa pitämään se upoksissa.

Kun lyhty jäätyy, pulloon voi kaataa kuumaa vettä, jolloin se irtoaa ja jättää kynttilälle sopivan kolon.

Satu Lehtonen
Lyhtyjen jäätymistä kannattaa tarkkailla, umpijäisiin lyhtyihin ei saa enää kynttilää.
Lue lisää

Aarre: Lapin valtionmaiden leimikoista lähes puolet pitää saada hakattua talvella – ”Talviteille ei ole vaihtoehtoja”, sanoo korjuuesimies

Mitä kuuluu huonekasveille? Näillä vinkeillä hoidat ne taas kasvukuntoon

Video: Paukkupakkasilla kannattaa kokeilla saippuakuplien puhaltamista ja kiehuvasta vedestä syntyvää puuteripilveä

Aarre: Mitä talvisavotan varusteissa pitää ottaa huomioon? Hyvin käyntiin lähtevä moottorisaha on työn perusta