Maatalous

Kenialaiset yrittivät brändätä Tansanian avokadot omikseen – Nyt niitä tuodaan Tansaniasta luomusertifioituna Eurooppaan

Tansaniassa sade kastelee avokadoviljelmät, keinokastelua ei juuri tarvita.
Kari Salonen
FFD:n Tiina Huvio (vas.) ja Riikka Nieminen-Kwatemba pohtivat mahdollista yhteistyötä avokadojen viljelyä Tansaniassa organisoivan Matilda Byandan ja Luonnosta-yrityksen Eero Pisilän kanssa.

Avokadojen markkinat kasvavat vahvasti kaikkialla maailmassa. Samalla tuotannon vesijalanjälki nousee monissa kuivissa maissa jopa 2 000 litraan kiloa kohden ja tuotanto on kasteluveden varassa.

Tansaniassa avokadoja viljellään vuoristossa, missä sade kastelee kasvustot ja tuotanto on kestävällä pohjalla, kertoo Matilda Byanda Tanzanice Agrofoodsista.

Hän on organisoinut Tansaniaan noin 200 viljelijän organisaation, joka tuottaa luomuhyväksyttyjä avokadoja Euroopan markkinoille. Alulle projektin pani Eero Pisilä, joka Ulkoministeriön hallinnoiman perunahankkeen päätteeksi halusi jatkaa työtä tansanialaisten viljelijöiden hyväksi.

Nuori ja motivoitunut Byanda löytyi viljelijäverkostoa organisoimaan, kun sopivia nuoria kartoitettiin.

"Matilda lunasti odotukset, ja loi viljelijäverkoston lähes yksin", Pisilä kehuu marraskuussa Suomessa vieraillutta Byandaa.

"Avokadoja oli niin paljon, että ne mätänivät pelloille, koska markkinointia ei ollut", Byanda muistelee aloitustilannetta. Lisäksi tuotannon laatu oli nykyistä heikompi, koska tuottajat eivät tienneet markkinoiden vaatimuksia. "No, eihän huono laatu mene kaupaksi."

Ongelma oli myös se, että kenialaiset tekivät bisnestä ostamalla avokadoja Tansaniasta ja brändäämällä ne omikseen.

"Näin, kuin viljelijät joutuivat näissä kaupoissa taistelevan rahoistaan", Byanda kertoo vakavana.

Byandan kokoamaa noin 200 sopimusviljelijän tuottajaryhmää on opastettu paitsi laatuvaatimuksissa, sadonkorjuutavoissa ja markkinoinnissa, myös hankkimaan tuotteilleen luomuhyväksyntä.

Nyt työ on siinä pisteessä, että yritys on saanut tuotteensa Euroopan markkinoille. Se ei ollut helppoa, sillä tansanialaisia tuotteita ei juuri tunnettu ennalta. "Käytimme paljon aikaa markkinointiin. Sitten yksi firma antoi meille mahdollisuuden, ja saimme kanavat auki."

Ostaja oli tuotteisiin tyytyväinen ja myi niitä muillekin. Hyvä maine levisi ja avokadoja tuodaan nyt kahdeksaan Euroopan maahan. Suomikin on näiden joukossa, mutta määrä on vielä hyvin pieni. Tärkeimpiä kohdemaita ovat Hollanti ja Ranska.

Avokadojen kautta väylä vientiin on avautunut myös chilille, limesitruunalle, passionhedelmälle, inkiväärille ja kurkumalle.

Markkinoinnin tehostuminen on jo muuttanut ainakin 200 viljelijän elämän.

"Se, että saamme maataloustuottajille hyvät markkinat, vähentää köyhyyttä dramaattisesti. Jos yhtiö onnistuu kasvamaan, voimme auttaa jopa tuhansia pienviljelijöitä", Byanda visioi.

Hän toivoo, että viljelyn onnistuminen houkuttelisi nuoria palaamaan kotikyliinsä ja ryhtymään osaaviksi viljelijöiksi. "Nuoret haluavat tienata rahaa ja onnistua. Se vähentäisi työttömyyttä ja kylien köyhyyttä."

Moni nuori onkin jo ottanut Byandaan yhteyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa, jossa hän näkyy vahvasti. "He kysyvät, mitä kannattaisi tuottaa ja ovat hyvin motivoituneita. Moni haluaa investoida viljelymaahan."

Onnistumiset ovat vaikuttaneet positiivisesti myös naisten asemaan, koska monet maatiloista ovat naisten omistuksessa. "Onnistumiset luovat uskoa myös toisiin naisiin."

Avokadojen ja muiden tuotteiden vientiä hoitavan Luonnosta -yrityksen Eero Pisilällä on pitkä kokemus Afrikassa toimimisesta sekä viljelyn organisoimisesta, eikä into siihen ole hiipunut.

Hän kaipaa Tansaniaan lisää vastuullisia suomalaisia ja eurooppalaisia yrityksiä.

"Uskon, että Afrikka voi nousta sillä, että siellä tuotettavaksi löydetään tuotteita, joita maailmalla arvostetaan, ei rahaa pumppaamalla. Esimerkiksi avokadojen markkinat kasvavat nyt 8-10 prosenttia vuodessa."

Kari Salonen
Matilda Byanda kertoo, että monia tansanialaisia nuoria kiinnostaa maanviljely ja ruuan tuottaminen.
Lue lisää

Pienviljelijät mukaan ilmastotyöhön

Kehitysmaiden pienviljelijät kohtaavat ilmastonmuutoksen harmit ensimmäisinä, mutta saavat onnettoman pienen siivun ilmastorahoituksesta

Avokado tuo hyvinvointia Tansanian ylängöille – suomalais-tansanialainen yhtiö kehittää alueella tuottajille reilua maataloutta

Kehitysmaiden tuottajia tukeva suomalainen FFD edustaa ilmastokokouksessa: Viljelijät keskiössä ilmastotyössä