Suomalainen sokerin tuotanto kattaa nykyisin 40–50 prosenttia kotimaan sokerin käytöstä, kertoo Sucros Oy:n toimitusjohtaja Tero Tanner.
"Markkinaa ei tarvitse sokerille hakea, vaan se on olemassa. Tuontia voisi vähentää, jos tuotanto kotimaassa kasvaa."
Tuotanto on nyt noin 70 000 tonnia valkosokeria vuodessa. Viime kesän viljelyala oli 11 300 hehtaaria. Tavoitteena yhtiöllä on 100 000 tonnia valkosokeria vuodessa.
Sucros hakeekin uusia juurikkaanviljelijöitä mukaan tuotantoon. Sopimushankinta on käynnissä kevääseen asti.
Yhtiön tekemien laskelmien mukaan juurikkaan kannattavuus hehtaaria kohti on 400–500 euroa parempi viljakasveihin verrattuna. Laskelmissa on käytetty pohjatietona keskimääräisiä satoja.
"Toisin kuin monessa muussa viljelykasvissa, sokerijuurikkaasta saatavan hinnan viljelijä tietää jo kylväessään. Hinnat vuodelle 2021 on sovittu jo viime vuonna", Tanner sanoo.
Viime viikolla kerrottiin, että Viljelijän Avena Berner aloittaa sokerijuurikkaan tuoreleikkeen myynnin nautakarjatiloille.
Sucros ja Berner uskovat tämän hyödyttävän sekä sokerijuurikkaanviljelijöitä että karjatilallisia.