Maatalous

Kirkolla ei ole virallista kantaa eläintuotteisiin, mutta se suosittelee kasvispainotteista ruokavaliota: "En olisi ensimmäisenä heittämässä kivellä ahkeria maatalousyrittäjiä"

Asiantuntija Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta pitää kysymystä nykymallisesta eläintuotannosta pohtimisen arvoisena.
Kuvat: Saara Lavi, Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Ilkka Sipiläisen mukaan kirkon ympäristöjärjestelmässä huomioidaan lihantuotannon ympäristövaikutukset ja ohjataan suosimaan kotimaista, lähiruokaa, luomua ja kasvispainotteista ruokaa.

Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija Kari Kuula rinnastaa eläinten teollisen käytön paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin kolumnissaan Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

MT kysyi kirkolta virallista kantaa eläintuotantoon. Yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta kertoo, ettei virallista kantaa ole.

Sipiläinen pitää Kuulan kolumnia kärjistävänä, mutta toteaa että "monikaan ei kiistäne sitä, että kysymys on aiheellinen".

Kirkon ympäristöjärjestelmässä huomioidaan lihantuotannon ympäristövaikutukset ja ohjataan suosimaan kotimaista, lähiruokaa, luomua ja kasvispainotteista ruokaa.

"Kaikki ne vaikuttavat suotuisasti luodun monimuotoisuuteen, ilmastoon ja ympäristöön", Sipiläinen sanoo.

Ympäristöjärjestelmässä korostetaan myös lähiruuan merkitystä aluetaloudelle, työllisyydelle, alkutuotannon elinvoimaisuudelle ja ruokakulttuurille.

"Luterilaisuus arvostaa yritteliäisyyttä ja työntekoa. En olisi ensimmäisenä heittämässä kivellä ahkeria suomalaisia maatalousyrittäjiä. Eläinten oikeudet, luodun monimuotoisuus ja ilmastonmuutoksen hillintä vaativat meiltä kaikilta ja myös suurilta järjestelmiltä muutosta", Sipiläinen toteaa.

Lue myös:

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon Saatanan tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Eläintuotantoa paholaismaiseksi kritisoinut pappi: "Haluan pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan"

Lue lisää

Herätysliikkeiden vaikutus näkyy naispappeuden vastustamisessa kirkossa – "Tämä on ilmiö, joka ei häviä seurakunnista"

Suomalaisilla on voimakas kokemus yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudesta – yhtä aikaa yhteiskunnan instituutioita pidetään hyvinvoinnille tärkeinä

Tehotuotantoa paholaisen työksi kutsunut kolumni ei tuonut seuraamuksia papille Espoon hiippakunnan tuomiokapitulilta

Sääntelyä ei kannata pelätä