Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Lähteekö öljyhamppu nousukiitoon? Ala tuplaantuu ja kaksi alan osaajaa yhdistää voimansa

Uusi myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm Oy tarjoaa alkuvaiheessa noin kahtakymmentä öljyhampputuotetta.
Kari Salonen
Viime kesän öljyhamppukasvustoa.

Öljyhampun tulevaisuus näyttää valoisalta. Kaksi alan vahvaa ammattilaista yhdistää voimansa ja viljelyala lähes kaksinkertaistuu.

Uusi myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm Oy syntyi, kun öljyhampputuotteista tunnettu Murtolan HamppuFarmi ja erikoiskasveista tuttu Trans Farm yhdistivät osaamisensa.

Murtolan HamppuFarmi on vuodesta 2013 asti viljelyttänyt, jalostanut ja myynyt öljyhamppua. Yrityksen liikevaihto on noin 600 000 euroa. Tuotanto sijoittuu Marttilaan.

1990 perustettu Trans Farm on erikoistunut kuminan ja öljyhampun viljelyttämiseen, jatkojalostukseen ja myyntiin. Sen liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa. Tuotantolaitokset sijaitsevat Riihimäellä ja Hausjärven Oitissa.

Jatkossa FoodFarm tarjoaa hampputuotteet jatkojalostajille yhdestä osoitteesta. Asiakkaina ovat elintarvike-, rehu- ja kemianteollisuuden toimijat sekä tukkuasiakkaat.

Tuotevalikoima kattaa alkuvaiheessa noin kaksikymmentä öljyhampputuotetta, joita on saatavana sekä tavanomaisena että luomuna. Tuotteita ovat muun muassa kokonainen ja kuorittu siemen, hamppuproteiini ja hamppuöljy.

Raaka-aine on kotimaassa tuotettua. Lajikkeena on suomalainen Finola-öljyhamppu.

Öljyhampun valttina ovat siemenen pähkinäinen maku, hyvät ravintoarvot ja öljyn hyvä rasvahappokoostumus. Öljyhamppua käytetään sekä ruuissa että eläinten rehuissa. Lisäksi hampunsiemenöljyn suosio kosmetiikkatuotteissa kasvaa.

Lue lisää

Virtasten piti tuottaa hunajaa, mutta mieli muuttui: "Tilat, koneet ja tarvikkeet olivat valmiina 300 mehiläispesälle, kun hurahdimme öljyhamppuun"

Hausjärven Oittiin rakentuu superfood-tehdas, jonka pääraaka-aine on öljyhamppu

Kumina-ala laski viime vuodesta – satonäkymät ovat hyvät: "Sää kukinnan aikaan on ollut erittäin hyvä"

Kumina- ja pylväsfirma saivat yrittäjäpalkinnot