Maatalous

Uusi kotimainen koiranruokatehdas on nyt käynnistynyt – perustaja on munantuottaja ja pääraaka-aineena kanamuna

Koiranruokamarkkinat ovat vahvasti isojen kansainvälisten yritysten hallussa, mutta nyt Suomessa on kaksi vahvasti kotimaisuuteen panostavaa valmistajaa.
Katri Tamminen / Rovio Pet Foods
Rovio Pet Foodsin perustaja on loimaalainen maanviljelijä ja kananmunantuottaja Tero Rovio. Ruokia on testannut myös hänen labradorinnoutajansa Sulo.

Kaupan koiranruokahyllyt olivat muutama vuosi sitten kotimaista arvostavalle lemmikinomistajalle ankea näky. Sittemmin tilanne on parantunut.

Runsas kolme vuotta sitten markkinoille tuli kristiinankaupunkilainen Dagsmark Petfood Oy, ja vuodenvaihteessa aloitti tuotantonsa loimaalainen Rovio Pet Foods. Kumpikin pohjaa kotimaisuuteen.

Loimaalainen maanviljelijä ja kananmunantuottaja Tero Rovio havahtui pari vuotta sitten siihen, että suurin osa Suomessa myytävistä koiranruuista tulee ulkomailta. Monet suomalaisiltakin kuulostavat koiranruuat valmistetaan ulkomailla.

Laadukkaan kotimaisen lähiruoan tuottajasta ajatus tuntui kestämättömältä, mutta synnytti samalla idean.

Viime vuoden lopussa Rovio Pet Foodsin oma tehdas alkoi valmistaa koiran täysravintoa, jossa käytetään vain kotimaisia raaka-aineita. Pääraaka-aineena on kokonainen tuore kananmuna.

Investoinnin arvo on neljä miljoonaa euroa, ja se työllistää välillisesti kymmeniä ihmisiä. Tehdas voi tuottaa jopa 15 miljoonaa kiloa kuivaruokaa vuodessa.

"Tehdas on uusinta mahdollista tekniikkaa. Olemme voineet suunnitella koko tuotantoprosessin, teknologian ja laitteet täysin lemmikkiruokien valmistuksen ehdoilla", Rovio kertoo.

Tuoreen kananmunan hyödyntäminen vaatii Rovion mukaan erityisosaamista, jota kaikilla valmistajilla ei ole.

Tehdas sijaitsee Loimaalla valtatie 9:n varressa. Raaka-aineet tulevat lähiympäristöstä, iso osa vain 15 kilometrin säteellä tehtaasta.

Esimerkiksi kaura tulee Tero Rovion omalta pellolta ja kananmunat osittain omasta kanalasta.

Tuotekehitys, valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat saman katon alla. Tuotantolaitteet ovat pakkauskonetta lukuun ottamatta kotimaista tuotantoa.

Varasto- ja pakkaustoiminnot sijoittuvat 1 500 neliömetrin hallirakennukseen. Varsinainen tuotantoprosessi tapahtuu hallin ulkopuolella olevassa moduulirakenteisessa tehtaassa. Tehtaanmyymälä, kahvila-ravintola sekä pieneläinklinikka avautuvat tontilla keväällä.

Rovio Pet Foodsin tuotekehityksestä vastaavat eläinten ravitsemuksen asiantuntijat. Seuraavaksi markkinoille on tulossa kissanruoka.

Tuotteiden valtakunnallisia jakelukanavia ovat K- ja S-ryhmien päivittäistavarakaupat, Tokmannit, Hankkijat, Verkkokauppa.com, Peten Koiratarvike sekä jotkut muut myymälät.

Lue myös:

Kotimaisen koiranruuan tarjonta laajenee: Suomalainen maanviljelijä avaa oman koiranruokatehtaan Loimaalle

Kotimaisesta koiranruuasta tuli hitti – Dagsmark Petfoodin puolivuotias tehdas laajentaa jo tuotantoaan

Korjattu tekstiä 22.1.2021 kello 11.24 yrityksen kotipaikkakunnan osalta.

Lue lisää

Kotimaisen koiranruuan tarjonta laajenee: Suomalainen maanviljelijä avaa oman koiranruokatehtaan Loimaalle

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"

Koiraunelmia sen emännän ehdoilla

Lemmikit päästelevät prosentin Suomen kasvihuonekaasupäästöistä – koira vastaa neljännestä henkilöautosta