Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Karjatilallinen: "Olen itsekin kipuillut eläintuotannon eettisten ongelmien kanssa – jonkin on pakko muuttua"

Tuottajien on pysyttävä ajassa kiinni, sillä lihankulutuksen lisääntyminen on todennäköisesti ohimenevä trendi.
Kuvat: Petteri Kivimäki, Hanne Manelius
Jyri-Pekka Lemettinen kasvattaa hereford-rotuisia nautoja.

Jokinotkon karjatilan isäntä ja Eggspress-yrittäjä Jyri-Pekka Lemettinen pohtii blogissaan alkuviikolla runsaasti huomiota saanutta Kari Kuulan kirjoitusta. Kuula rinnasti kolumnissaan eläintuotannon keskitysleireihin. Hän tarkensi kantaansa myöhemmin kertomalla, että puhui alan globaalista mittakaavasta, ei kotimaisesta tuotannosta.

"Itsekin karjatilallisena olen kipuillut eläintuotannon eettisten ongelmien kanssa", Lemettinen puolestaan kirjoittaa.

Hänelle käännekohta oli kirjailija Antti Nylénin lihantuotantoa käsittelevä essee.

"Sain kirjoituksen eteeni sattumalta - tai sanotaanko: kuin johdatuksesta - juuri kun olimme suunnittelemassa useamman sadan eläimen pihattorakennusta pari vuotta aiemmin haltuun ottamallemme sukutilalleni."

Kriittinen teksti oli yksi syy hankkeesta luopumiseen.

"Aloimme suuntautua täysin toisenlaiseen eläintenkasvatusmalliin: pienempi eläinmäärä, ulkokasvatus, suoramyynti ja niin edelleen."

Lemettinen allekirjoittaa Kuulan ajatuksen siitä, että eläinten massatuotanto on kestämätöntä.

"Meillä ei ole yksinkertaisesti riittävästi hehtaareita planeetallamme nykymittaiseen kotieläintuotantoon ja esimerkiksi lihan kulutukseen, mikäli haluamme samalla säilyttää alkuperäistä luomakuntaa luonnontilassaan ja planeettaa asuinkelvollisena pidemmässä juoksussa. Jonkin on pakko muuttua."

"Enkä nyt tarkoita, että kaikki suomalaiset pihatot pitäisi lanata maan tasalle ja rehupellot panna pakettiin. Silti, vaikka kyse onkin maailmanlaajuisesta ongelmasta, on meidänkin kannettava vastuumme. Tähän onneksi löytyy keinoja."

Suomalainen kotieläintuotanto on monella mittarilla jo nyt maailman vastuullisinta, Lemettinen kuvailee.

"Pidetään tästä kiinni, kuitenkaan tilanteeseen liiaksi tuudittautumatta, saati väärää tai valheellisen ruusuista kuvaa levittämättä. Alati kasvavien tuotantoyksiköiden rinnalle ainakin itse kaipaisin lisää pienimuotoisempaa, uusimman tutkimustiedon mukaan notkeasti muuttuvaa, tuotantoeläinten ja ympäröivän luonnon tarpeet entistä paremmin huomioivaa kotieläintuotantoa."

Lihan kulutuksen kasvu on Lemettisen arvion mukaan todennäköisesti ohimenevä trendi. Siksi viljelijöiden on pysyttävä mukana erilaisissa kehityssuunnissa ja saatava kuluttajat mukaansa muutokseen.

"Nykyisillä tuottajahinnoilla ja markkinarakenteilla suurempi muutos kun on jäämässä haaveeksi."

Blogikirjoitus: Heinillä helvetin kartanon

Lue lisää

Huolestunut ohikulkija teki eläinsuojeluilmoituksen ulkoilevista luomusonneista – "Ollaan pikkasen liikaa totuttu siihen että eläimet on betonikarsinoissa"

Viljelijä teki rohkean ilmastolupauksen: Luopuu karjastaan, jollei onnistu sitomaan laitumilleen enemmän hiiltä kuin maatila tuottaa

”Viljelijän on tärkeintä huolehtia omasta jaksamisestaan”

Nuorten tuottajien rohkeus teki vaikutuksen yrittäjäpomoon