Maatalous

Viljan hintarallissa painettiin jarrua pörsseissä, maitomarkkinoilla kysyntä piristyy

Osa viljanostajista maksaa Viljatori.fi-palvelussa tehdyistä kaupoista korkeampaa hintaa kuin muulla tavoin myydystä viljasta.
Markku Vuorikari
Tuottajajärjestö MTK on suositellut viljelijöille kirjautumista Viljatoriin.

Maailman viljamarkkinat hakivat viime viikolla suuntaa edellisen viikon kovan nousun jälkeen.

Hintojen nousu pysähtyi alkuviikosta ja perjantaina Pariisin hyödykepörssissä hinnat olivat laskussa.

Etelä-Amerikassa sateet ovat hiukan helpottaneet kuivuutta.

Perjantai-iltapäivästä vehnänoteeraus oli painunut alle 230 euron, mikä edelleen on korkein hinta vuosiin. Maissin maaliskuun noteeraus oli noin 211 euroa. Rapsin helmikuun noteeraus liikkui 431 eurossa tonnilta.

Kotimaassa useampi viljanostaja nosti viime viikolla leipävehnän hinnan yli 200 euroon tonnilta.

Viimeksi leipävehnän hinta oli yli 200 euroa toukokuussa 2019, selviää Luonnonvarakeskus Luken tilastoista. Tuolloin hintoja oli nostanut talvella syksyn 2018 poikkeuksellisen pieni kotimaan viljasato. Nyt hinnannousu tulee pääosin kansainvälisiltä markkinoilta.

Myös ohran hinta on noussut. Kaura- ja ruistarjouksissa ei ole suuremmin ollut eloa.

Viljatori.fi-palvelussa joidenkin viljanostajien ostotarjoukset voivat olla hiukan korkeampia, mitä ne ovat muuten.

Esimerkiksi Altian ohran perushinta on 160 euroa tonnilta. Viljatorissa oleva Altian ostotarjous on kaksi euroa tätä korkeampi. Kahden euron lisähinnan saa siis ainoastaan Viljatorissa tehtävissä kaupoissa.

Tuottajajärjestö MTK on suositellut viljelijöille kirjautumista Viljatoriin.

Maitotuotteiden kysyntä maailmalla vahvistuu entisestään.

Viime viikolla Global Dairy Trade -huutokaupan (GDT) kokonaisindeksi nousi korkeimmillaan sitten kevään 2014.

Nousussa olivat niin maitojauheet kuin voi.

Markkinakommentaattorit arvioivat, että koronapandemian pahasti kolhima ravintola-ala on maailmalla nousemassa jaloilleen ja lisää maitotuotteiden kysyntää. Maitorasvojen hinnat ovat nousseet, mikä kertoo ravintolakysynnän kasvusta.

Koronan arvioidaan olevan Kiinassa hallinnassa. Kiina on merkittävin maitotuotteiden tuojamaa, joten kysynnän kasvu siellä lupaa hyvää hintakehitykselle.

Sianlihan hinta on Suomessa laskenut.

EU:n hintaseuranta yltää viikolle kaksi. E-luokan lihan hinta on tuolloin laskenut yli kolme senttiä edellisestä viikosta 1,59 euroon kilolta.

Kuukaudessa hinta on laskenut lähes kolme prosenttia ja vuodessa lähes kuusi prosenttia.

EU-maiden keskihinta sianlihalle on 1,28 euroa kilolta. Se on 32 prosenttia vähemmän kuin vuosi aiemmin.

Saksassa hinta on pysynyt 1,24 euron tuntumassa. Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on löytynyt runsaasti villisioista Saksassa.

Kanamääräennusteita on päivitetty. Kanamäärä on Kantar TNS Agrin uusimmassa arviossa vuoden ensimmäisen puoliskon ajan noin neljä miljoonaa tai hiukan sen alle.

Tammi–maaliskuussa munivia kanoja on aavistuksen enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Touko–heinäkuussa määrän ennustetaan sen sijaan laskevan hiukan viime vuotta matalammaksi.

Pääsiäisen tienoilla kuorimunia arvioidaan olevan markkinoilla saman verran kuin viime vuonna.

Kananmunien kulutuksen ennakoidaan vielä kasvavan viime vuodesta.

Ruokavirasto kertoi viime viikolla, että joulukuussa on haudottu kotimaahan 345 690 kanauntuvikkoa ja arvio tammikuulle on 297 000 untuvikkoa.

Brexitin seuraukset ovat olleet vuoden alussa maltilliset, mutta todellinen testi on vasta tulossa, kertoo irlantilainen maatalouslehti Irish Farmers Journal.

Lehden mukaan esimerkiksi Dublinin satamaan tuonti Britanniasta on ollut vain puolet tavanomaisesta. Siihen on syynä se, että ennen joulua varauduttiin brexitin siirtymäajan päättymiseen ja yritykset sekä kotitaloudet hamstrasivat varastojaan täyteen.

Vientiä Britanniaan on tammikuussa helpottanut se, että britit eivät vielä vaadi kaikkia todistuksia ja tarkastuksia, vaan niitä koskevat vaatimukset astuvat voimaan vasta myöhemmin keväällä.

Vienti- ja tuontimäärät kasvanevat tulevina viikkoina, kun varastot hupenevat. Se voi Farmers Journalin mukaan ruuhkauttaa satamia etenkin, kun yritykset eivät vielä kunnolla tunne uusia brexitin jälkeisiä vaatimuksia ja tarvittavia papereita.

Alankomaiden satamissa on jo kerrottu olevan brexitin takia pilaantuvia lihakuormia.

Lue lisää

Hankkija ja viljakauppa

Uusi brexit-byrokratia haitannut brittituotteiden tuontia EU:hun – "Paperityöt ovat vaatineet paljon opiskeltavaa"

Kylmyys kuumensi viljamarkkinoita – Mahdolliset talvituhot suurissa viljamaissa nostivat vehnän pörssihinnan yli 240 euron

MTK:n Wallin vastaa Hankkijan väitteisiin liian korkeasta viljan hinnasta: Väitettä vastaan puhuu jo se, että Euroopan hintataso on Suomea korkeampi