Maatalous

Karjatilallinen miettii eettisiä kysymyksiä usein ja on tyytyväinen, että naudat pääsevät laitumelle – "Jos tulotaso paranee, niin voihan sitä pitää eläimiä vaikka hotellissa"

Viljelijä Petri Pekonen ei näe, että kasvisruokabuumi vaatisi välittömiä ratkaisuja eläintiloilla.
Jere Lauha
"Viljelijät ovat pieni, mutta merkittävä vähemmistö, ja kielenkäytön pitäisi olla huomaavaista, kuten muidenkin vähemmistöjen kohdalla", ajattelee Petri Pekonen.

Karjatilallinen Petri Pekonen Mikkelistä on varma, että aidolla lihalla riittää kysyntää jatkossakin. Hän ei tuottajana ryhdy hätiköityihin ratkaisuihin, vaikka on pistänyt merkille, että kasvisruokabuumi etenee isona megatrendinä.

"Kehitys tapahtuu hyvin hitaasti, joten ahdistuminen on turhaa."

Esimerkiksi hetkellisesti noussut ja yhtä nopeasti hiipunut sirkkavillitys osoitti, ettei kaikki mene aina oletetusti.

Pekosen mielestä eläinten hyvinvoinnista on hyvä keskustella avoimesti. Sanavalinnat eivät saisi kuitenkaan olla viljelijöitä loukkaavia.

"Viljelijät ovat pieni, mutta merkittävä vähemmistö, ja kielenkäytön pitäisi olla huomaavaista, kuten muidenkin vähemmistöjen kohdalla."

Pekosen mielestä moni arvostelija ei osaa asettua tuottajan asemaan.

"Kukaan tuskin tahallaan pitää eläimiä vaatimattomissa olosuhteissa. Jos tulotaso paranee, niin voihan sitä pitää eläimiä vaikka hotellissa", Petri Pekonen napauttaa ja selventää, että paremmalla tulotasolla moni varmasti laittaisi olosuhteet paremmiksi kotitilallaan.

Varallisuus ei kuitenkaan riitä kaikkiin muutoksiin. Etenkin pienillä tiloilla törmätään äkkiä "laajenna tai lopeta" -kuvioon.

Pekonen miettii eläintuotannon eettisiä kysymyksiä usein ja uskoo, että monet muutkin tuottajat tekevät niin.

"Kaikilla tiloilla ei ole samaa mahdollisuutta laiduntaa kuin meillä. Mietin, jos meilläkin olisi niin, ettei karja voisi laiduntaa, saattaisin tuntea jonkinlaista ahdistusta. Nautaeläimille laitumelle pääsy on luontainen tapa."

Ennen kaikkea Pekonen kertoo ahdistuvansa ajatellessaan eläintuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia muun muassa Brasiliassa. Maanraivaus on siellä ihan eri tavalla ongelma kuin piskuisessa, metsäisessä Suomessa.

Pekosen mielestä vaikuttava ympäristöteko on jättää brasilialaiset lihat ostamatta.

"Pitäisi saada kuriin asiat, jotka vaikuttavat globaalisti eniten."

Lue myös:

Professori: Eläintuotanto sopii pohjoisiin oloihin ja edistää luonnon monimuotoisuutta – "Lemmikkienkin ruuat tulevat sivutuotteena"

"Eläinteollisuus tulee jäämään historiaan" – eläinfilosofi Elisa Aaltola kannustaa tuottajia sopeutumaan etenevään kasvisruokabuumiin

Lue lisää

MTK varsin tyytyväinen eläinten hyvinvointilakiin: Luvassa tiukennuksia mutta myös kannusteita ilman merkittäviä heikennyksiä kilpailukykyyn

Kaikki Valion maitotilat vastuullisuuslisän piiriin – edellyttää hyvinvoinnin systemaattista seurantaa

Professori: Eläintuotanto sopii pohjoisiin oloihin ja edistää luonnon monimuotoisuutta – "Lemmikkienkin ruuat tulevat sivutuotteena"

"Eläinteollisuus tulee jäämään historiaan" – eläinfilosofi Elisa Aaltola kannustaa tuottajia sopeutumaan etenevään kasvisruokabuumiin