Leikkuupuimureita ja metsäkoneita valmistavan Sampo Rosenlewin toimitusjohtaja Jussi Malmi on saanut vakuuttaa kerran jos toisenkin, ettei Mahindran pääomistajuus merkitse loppua Porin puimurituotannolle.
"Päinvastoin, Poria kehitetään. Ei omistaja panostaisi Sampoon tällä lailla, jos sitä oltaisiin siirtämässä", hän vastaa epäilijöille.
Malmi korostaa, että Sampon hankkiminen on Mahindralle strateginen liike, jolla sen puimurituotanto kansainvälistyy kerralla. Mahindran oma puimurituotanto on vaatimatonta.
"Porissa valmistetaan Sampo-puimurit globaaleille markkinoille, sekä osat ja osakokoonpanot paikalliskokoonpanotehtaille", Malmi kertoo.
Mahindra valmistaa itse puimureita omalla brändillään lähinnä Intian markkinoille. Porissa on myös Mahindran omien, Intian markkinoille suunnattujen tuotteiden tuotekehitystä.
Mahindran omistusosuuden kasvaminen viivästyi suunnitellusta Sampon tappiollisten tulosten vuoksi. Toissavuoden raju tappio puolittui viime vuonna ja tällä tilikaudella päästään jo Malmin mukaan vähintään nollatulokseen.
"Olemme tehneet kovasti töitä tuloksen kääntämiseksi positiiviseksi. Samalla olemme panostaneet tuotekehitykseen ja tuoneet markkinoille uusia puimureita ja metsäkoneita", hän sanoo.

Tappiot johtuivat kysynnän huomattavasta vähenemisestä öljystä riippuvaisissa vientimaissa kuten Algeriassa, kun öljynhinta romahti.
Tulosta heikensivät Malmin mukaan myös Comia 2.0 -puimurimalliston tuotanto- ja laatuongelmat mallisarjan alussa. Ongelmat ratkaistiin korjaamalla koneet kentällä, mikä teetti työtä ja maksoi.
"Palaute on sen jälkeen ollut positiivista ja olemme itsekin tyytyväisiä tilanteeseen."
Tuloksen kääntämiseksi lopetettiin puimurimyynti Keski-Euroopassa John Deeren vihreänä ja Deeren jakelun kautta.
"Siirryimme yksityiseen diileriverkostoon ja keskityimme Sampo-brändin ydinmarkkinoillamme", Malmi sanoo.
Se vaatii investointeja myös jälkimarkkinointiin ja tiivistä yhteistyötä jälleenmyyjien ja asiakkaiden kanssa. Verkkokaupan vauhdittamiseksi Sampo luo kesään mennessä sähköisen verkkokauppa-alustan.

Sampolla on ollut pian 10 vuotta paikalliskokoonpanotehdas Algeriassa, jossa markkinat ovat palautuneet normaaleiksi. Viime vuonna kokoonpanoa lisättiin ja valmistus käynnistyi myös Azerbaidžanissa ja Uzbekistanissa. Kokoonpanoa viritellään myös Venäjälle.
"Noin 30 prosenttia puimurin arvosta on paikallisesti valmistettuja osia, millä saadaan helpotusta tullimaksuissa. Puintikoneisto ja sitä tukevat osat toimitetaan Porista", Malmi sanoo.
Tuotanto uudistettiin osana kannattavuuden parantamista. Valmistus perustuu Lean-periaatteisiin, joissa pyritään karsimaan lisäarvoa tuottamatonta työtä ja virtaviivaistamaan materiaalivirtoja. Muutoksilla on saatu merkittävä parannus työn tuottavuuteen.
Comia 2.0:n ongelmista opittuna puimuri- ja metsäkonevalmistuksen laaduntuottokykyä on parannettu, mikä näkyy lopputuotteissa. Puimuri menee tehtaalla kolmen laatuportin läpi, jolloin ongelmat saadaan heti kiinni ja palaute saman tien tekijöille.
