Maatalous

Tässä navetassa ei ole yhtään hukkaneliötä: "Kolmeen kuukauteen puristettu rakennusprojekti ei olisi ollut mahdollista ilman hyvää suunnittelua"

Rahikkalan maitotilan uudessa laajennusosassa korostuu hyvinvointi ja toimivuus. Uudisosaan sijoitettiin 108 lehmäpaikkaa, tilat kahdelle robotille, leveä ruokintapöytä sekä olkipohjainen poikimakarsina.
Anne Anttila
Rahikkalan uusi navetta valmistui kolmessa kuukaudessa. Syyskuun alussa tehtiin pohjia ja marraskuun lopulla navetta otettiin käyttöön.

"Jokainen neliö on hyötykäytössä ja pohjaratkaisu on selkeä sekä eläin- ja ihmisystävällinen", miettivät maitotilaa Siikalatvan Kestilässä pitävät PIrjetta ja Jorma Rahikkala.

Reilun sadan lypsävän karjaa hoitavat Rahikkalat pitävät tärkeänä, että työt tehdään hyvin ja laadusta tinkimättä.

"Tämä on ollut johtotähtenä alusta saakka eikä siitä ole lipsuttu. Tavoitteena on, että laajennusosan myötä tilan lehmäluku saadaan nostettua ajan myötä reiluun kahteen sataan", vuodesta 1999 lähtien kotitilaansa isännöinyt Jorma Rahikkala kertoo hymyillen.

Karjanhoidon parissa varttunut Jorma otti tilan nimiinsä heti armeijasta päästyään.

Tilalla oli silloin 13 lehmää ja saman verran peltohehtaareita.

"Alkuvaiheessa laajennukset olivat pieniä. Esimerkiksi 2000-luvun alussa parsipaikkojen määrää lisättiin sen verran, että lypsävien määrä saatiin nostettua yhdeksääntoista, Jorma taustoittaa.

Määrätietoinen kehittäminen sai kuitenkin jatkoa. Tähtäin oli vuodessa 2007, jolloin tilalle rakennettiin yhden robotin lypsypihatto.

"Siirtymävaiheessa lehmäluku oli 27, mutta onnistuneen karjanjalostuksen myötä otimme vuonna 2010 käyttöön myös toisen lypsyrobotin", isäntäpari kertoo.

Ajatuksissa siinsi kuitenkin laajennus ja kokonaan uusi lypsypihatto. "Mietimme jopa erillistä hiehonavettaa, sillä hiehot ovat tällä hetkellä vuokranavetassa", Jorma Rahikkala kertoo.

Viiden mietintävuoden aikana talonväki kiersi navetoita ja tutustui eri ratkaisumalleihin ulkomaita myöten.

"Olemme tehneet pari tilavierailua myös Hollantiin ja uutta kosketuspintaa on tarttunut mukaan jokaiselta reissulta", Rahikkalat toteavat.

Pitkän pohdinnan jälkeen Rahikkalan isäntäväki päätyi navetan laajennukseen ja hanketta puolsi erityisesti edullisempi hintalappu.

Anne Anttila
Rahikkalan karjatilan työt hoituvat hyvin pitkälle Jorman ja hänen poikansa Roopen voimin.

Entisen pihaton jatkeeksi tehdyn laajennusosan rakentaminen alkoi elokuun lopulla 2020 ja marraskuun 25. päivänä uudet tilat otettiin käyttöön.

"Kolmeen kuukauteen puristettu projekti ei olisi ollut mahdollista ilman hyvää suunnittelua ja ammattitaitoisia tekijöitä", Jorma Rahikkala kiittelee.

Isännän mukaan laajennusosan jokainen neliö on hyötykäytössä.

"Syvät lietekuilut, slalom-lannanpoistojärjestelmä sekä kaikkialle asennetut kumimatot ovat tärkeä osa eläinten hyvinvointia. Uudisosaan tulivat myös eläintenhoitoa helpottavat lukittavat etuaidat", hän luettelee.

Suunnitteluvaiheessa Rahikkalat miettivät myös hiekkaparsia, mutta siinä tapauksessa lietekuilujen olisi pitänyt olla matalat.

Laajennuksen myötä Rahikkalan tilalla otetaan käyttöön kolmas lypsyrobotti.

"Jatkossa kaksi uusinta robottia lypsää laajennusosassa ja toinen entisistä jatkaa loppulypsykauden lehmien lypsyä vanhassa pihatossa. Entiset tilat muutetaan umpilehmille ja nuorkarjan käyttöön.”

Anne Anttila
3-rivinen laajennusosa on pohjaratkaisultaan yksinkertainen ja selkeä. Uudispuolelle on saatu mahtumaan kaikki oleellinen erillistä poikimakarsinaa myöten.

Lopputulos tyydyttää Jorma Rahikaista ja tilan töihin aktiivisesti osallistuvaa 16-vuotiasta Roope-poikaa.

"Laajennus toi mukaan paljon työtä helpottavia ratkaisuja ja tilaa toimia navetassa myös isommalla kalustolla. Tämän mahdollistaa kestävä rakennusratkaisu, sillä parren päädyt nousevat kuilun seinämää pitkin pohjasta saakka", isäntä kertoo.

Työtä helpottaviin tekijöihin isäntäväki nostaa myös mattoruokkijan sekä kiinteän apesekoittajan.

Tulevaisuuteen Rahikkalassa katsotaan avoimin mielin.

"Kehittämistä riittää koko ajan. Jos kaikki menee mallikkaasti, niin viiden vuoden sisällä olisi tarkoitus rakentaa myös erillinen hiehonavetta. Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös tuotannon yhtiöittäminen", Rahikkalan isäntäpari pohtii.

"Kehitys ei saa pysähtyä, mutta vauhtia voimme säädellä itse."

Lue myös:

Rakennusurakoitsija kehottaa viljelijöitä keskittymään tilan laajennuksissa olennaiseen: "Järkevin sijoitettu aika on paperitöissä, suunnittelussa ja tavaroiden hankinnassa"

Paanalan tila nelinkertaisti lypsylehmien määrän – Viitasaarelle nousi kolmen robotin ja 200 lehmän navetta

Anne Anttila
Laajennus toi mukaan paljon työtä helpottavia ratkaisuja ja tilaa toimia navetassa myös isommalla kalustolla. Roope Rahikkala siirtää aperehua karjalle.

Lue lisää

Kuntalehti: Arkkitehtiliiton puheenjohtaja sanoo sen suoraan – miniyksiöitä ei pitäisi rakentaa minnekään

Veritaksen uuden pääkonttorin seinälevyt vaihtavat väriä auringonvalon mukaan

Puurakennusten kilpailukyky paranee, joka neljäs koulu rakennetaan jo puusta

Rautakaupoissa valmistaudutaan jo uuden koronakevään rynnistykseen – puu käy kaupaksi, kun kotien remonttibuumille ei näy loppua