Maatalous

Ruotsi satsaa "vihreän teollisuudenalan" työvoimatarpeeseen – tuottajajärjestö ja työvoimahallinto kehittämään yhdessä elintarvikeketjun koulutusta

Suomessa Töitä Suomesta Oy on osaltaan virittänyt yhteistyötä työvoimaviraomaisten suuntaan.
Latvialaisia kausityöntekijöitä levittämässä harsoa kukkakaalintainten suojaksi viime keväänä. Kuvituskuva.

Ruotsin tuottajajärjestö LRF ja ja valtion työvoimahallinto vahvistavat yhteistyötään, jotta hyvin koulutetun työvoiman saatavuus elintarvikesektorille pystytään turvaamaan, kertoo Jordbruksaktuellt-verkkolehti uutisessaan.

Tavoitteen edistämiseksi tuottajajärjestö ja työvoimahallinto perustavat erityisen teollisuusneuvoston kartoittamaan koulutustarvetta ja varmistamaan osaavan työvoiman tarjonnan.

"Sekä elintarvikeketju että poliittiset päättäjät haluavat vahvistaa kestävää kotimaista ruuantuotantoa kansallisen elintarvikestrategian mukaisesti", lehti siteeraa LRF:n tiedotteesta järjestön toimitusjohtajaa Karin Hattia.

"Jos haluamme ylläpitää ja lisätä tuotantoa sekä turvata elintarvikkeiden saatavuuden Ruotsissa myös tulevaisuudessa, vihreillä teollisuudenaloilla on tapahduttava sukupolvenvaihdos. Siihen liittyy myös suuri rekrytointitarve."

Työvoimahallinnon pääjohtajan Maria Mindhammarin mukaan yhteistyöllä pystytään pitämään huolta siitä, että työvoimavirastolla on riittävän kattavat tiedot elintarvikesektorin osaamistarpeesta.

"Jos onnistumme tarjoamaan tarvittavaa osaamista, elintarvikesektorilla on hyvät mahdollisuudet palkata nykyistä enemmän työvoimaa koko maassa."

Myös Suomessa maatalouden työvoima- ja osaamistarpeeseen on haettu aktiivisesti ratkaisuja yhteistyötä kehittämällä. Viime vuonna MTK, ProAgria ja Suomen kylät ry perustivat tavoitetta edistämään Töitä Suomesta Oy:n, jonka tavoitteena on edistää työn tarjoajien ja hakijoiden kohtaamista sekä tarjoaa työnantajille apua työvoiman rekrytointiin.

"Tänä vuonna yhtiö luo verkostoja ja yhteistyökumppanuuksia, joilla osaamis- ja työvoimavajeita voidaan helpottaa", toteaa MTK:n elinkeinojohtaja, Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäki-Hakola.

"Viime vuodesta saatiin jo hyvää oppia, kun kausityövoimaongelmat taklattiin tiiviillä yhteistyöllä TE-Toimistojen ja Töitä Suomesta Oy:n kesken."

Linkki alkuperäiseen uutiseen: Samarbete för fler jobb

Lue lisää

Ruotsi satsaa "vihreän teollisuudenalan" työvoimatarpeeseen – tuottajajärjestö ja työvoimahallinto kehittämään yhdessä elintarvikeketjun koulutusta

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat Töitä Suomesta Oy:n — tavoitteena ratkaista maaseudun työvoimapula

Oululaisen jalkapalloseuran pelaajat hakevat kausityöhön maatiloille: Ovat valmiita tekemään raskastakin työtä

Ensimmäisistä suomalaisista kausityöntekijöistä tullut tiloilta hyvää palautetta