Maatalous

Karjan kimppuun hyökkäävistä irtokoirista tuli poikkeusajan vitsaus Britanniassa – "ihmiset eivät tiedä, kuinka maaseudulla tulisi käyttäytyä"

Koirien karjaan kohdistamat hyökkäykset ovat lisääntyneet poikkeusaikana Britanniassa. Viljelijät vaativat tilanteeseen muutosta.
Lari Lievonen
Lampaat ovat joutuneet koirien hyökkäysten kohteeksi Britanniassa aiempaa useammin. Kuvituskuva, kuvan lammas ei liity tapaukseen.

Koirien hyökkäily karjan kimppuun on yleistynyt poikkeusaikana.

Tammikuussa jopa 50 tiinettä uuhta kuoli Walesissa tapahtuneessa koiran hyökkäyksessä. Koira painosti uuhet kivimuuria vasten ja eläimet joutuivat paniikkiin, kertoo the Guardian.

Britanniassa koronavuosi on nostanut koirakuumetta: lemmikkejä hankitaan niin paljon, että koiravarkaudetkin ovat kolminkertaistuneet, sanoo STT.

Lancashiressa Luoteis-Englannissa karannut rottweiler raateli tiineen ylämaankarjan lehmän kuoliaaksi. Koira päädyttiin ampumaan, koska se käyttäytyi aggressiivisesti.

Essexin kupeessa Englannissa jopa 44 lammasta heitti henkensä joulukuussa koirahyökkäyksessä.

Irlannin länsirannikolla Galwayssa sekarotuinen koira kävi tammikuussa lampaiden kimppuun. Ainakin 7 lammasta menehtyi ja 20 haavoittui.

Hyökkäys oli sielua musertava ja herättää avuttomuutta, sanoo viljelijä Michael Silke Irish Farmers Journalille. "On paljon ihmisiä joilla on nyt elämänsä ensimmäinen koira. Heidän täytyy ymmärtää, että niiden perään täytyy katsoa ja niistä huolehtia. Koiria ei voi jättää juoksemaan vapaana ympäriinsä."

Paikallisen viljelijäliiton varatoimitusjohtaja Stuart Roberts laski, että pelkästään hänen tiluksiensa läpi kulki viikonlopun aikana 2 500 ihmistä.

"Näemme yhä enemmän ihmisiä vapaana kulkevine koirineen vaeltelemassa merkittyjen reittien ulkopuolella", Roberts kommentoi the Guardianille. On hienoa että maaseudulla liikkuu enemmän ihmisiä. Mutta heidän pitää käyttäytyä vastuullisesti, hän jatkaa.

Paikallisen lammasyhdistyksen puheenjohtaja Phil Stocker on varma, että poikkeusaika on lisännyt koirien karjaan kohdistamia hyökkäyksiä.

Ihmiset liikkuvat rajoitusten takia enemmän seuduilla, joissa eivät aiemmin ole ulkoilleet. "Moni ihminen on löytänyt maaseudun ensimmäistä kertaa, mutta ei tiedä kuinka siellä tulisi käyttäytyä", hän sanoo Guardianin haastattelussa.

Hän vaatiikin tehokkaampia ohjeistuksia maaseudulla koirien kanssa liikkuville. Koirien kytkettynä pitäminen karjan lähettyvillä tulisi Stockerin mukaan olla velvollisuus.

Suomessa lemmikkien kysyntä on kasvanut poikkeusvuonna, mutta vastaavasta karjaan kohdistuneiden hyökkäyksien aallosta ei ole raportoitu.

Lue lisää:

Koirakaupasta tuli suosittu rikollisuuden ala Britanniassa: Varkaudet kolminkertaistuivat ja pentutehtailu kokoistaa

Kaksi irtokoiraa raateli 11 lammasta Kirkkonummella – poliisi: Koirat olleet luvattomasti vapaana jo aiemmin

Lue lisää

Kireämpiä koronatoimia valmisteilla Husin alueelle, koskevat myös kauppoja – tavoitteena saada päätös voimaan torstaina

Britanniassa jo yksi kolmasosa aikuisväestöstä saanut koronarokotteen – rajoitusten purkua harkitaan

Huonekalukauppa piristyi poikkeusaikana – "Rahat käytetään hyviin uniin"

Mittaushistorian suurin romahdus: Britannian talous supistui viime vuonna melkein kymmenen prosenttia – Bloombergin mukaan pudotus oli suurin yli 300 vuoteen