Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Lannoitteet kallistuvat rakettimaisesti – myös viljoista maksetaan enemmän kuin vuosiin

Yara korotti jo viidennen kerran lannoitteiden hintaa tänä vuonna eli puolentoista kuukauden sisällä. Hinnat ovat korkeimmillaan lähes seitsemään vuoteen.
Uolevi Oristo
Yara korotti jo viidennen kerran lannoitteiden hintoja tänä vuonna. Myös viljoista maksetaan enemmän kuin vuosiin.

Viljojen hinnat notkahtivat edellisviikolla lähes 10 euroa tonnilta Pariisin ja Chicagon hyödykepörsseissä, mutta lasku pysähtyi viime viikolla. Hinnat ovat edelleen korkealla ja korkeimmillaan kuuteen vuoteen.

Maaliskuun vehnäfutuuri oli perjantaina lievässä nousussa perjantaina iltapäivällä. ja viimeisin tarjous oli 223 euroa tonnilta, 50 senttiä torstain päättökurssia enemmän. Myös toukokuun futuuri elpyi.

Suomessa viljamarkkinat reagoivat viiveellä. Leipävehnän hintoja alennettiin tällä viikolla. Rehukauralla on kysyntää ja Avena ja Hankkija nostivat tarjoushintojaan.

Lannoitevalmistajat ja -kauppiaat eivät ole viivytelleet ja ovat reagoineet nopeasti kohoaviin viljan hintoihin.

Yara korotti viidennen kerran tänä vuonna lannoitteiden hintoja, ja nousua on nyt kymmenkunta euroa tonnilta. Lannoitekauden alun jälkeen hinnat ovat kohonneet 90 euroa tonnilta.

Edellisen kerran lannoitteet olivat näin kalliita kevättalvella 2014. Yaran Y2 maksoi silloin korkeimmillaan vajaat 20 euroa enemmän kuin nyt.

Yleisin typpilannoite eli urea kallistuu jyrkästi maailmalla, Fertilizerworks-verkkosivusto kertoo. Mustanmeren satamahinta puhkaisi edellisviikolla 300 euron rajan tonnilta, nousua lähes 100 euroa vuoden vaihteesta. Viime viikolla vedettiin henkeä ja hinnat taipuivat viitisen euroa tonnilta.

Lue lisää

Viljojen 300 euroa lähestyneet hinnat ovat rikkoneet kotimaan ennätykset, omikron heiluttaa viljapörssejä ja öljyn hintaa

Ruokakriisi vaanii aivan nurkan takana

Kustannuskriisi ei näillä näkymin juuri vähennä lihantuotantoa – luopuminen kiihtyy sikatiloilla ja nautojen teuraskasvatustiloilla

Tuottajahinnat hitaassa nousussa – sianlihan syöksylasku Euroopassa pysähtyi ja maidon hinta on useissa maissa ylittänyt 40 senttiä