Maatalous

Porsaan hinta nousee EU:ssa – miten käy sianlihan hinnan?

Kiinassa epäillään muuntunutta sikaruttovirusta, joka on saattanut levitä tuotantosikaloihin.
Porsaiden kysyntä on vahvistunut EU:ssa ja hinnat ovat nousseet loppusyksystä lähtien.

Sianlihan hinnat ovat Euroopassa alimmillaan viiteen vuoteen, ovat olleet marraskuun lopusta lähtien. Käänne saattaa kuitenkin olla lähellä.

EU:n lihamarkkinaseurannan (Meat market observatory) mukaan sianlihan tuottajahinnat ovat pysytelleen ennallaan marraskuun lopusta lähtien eikä viime katsaus muuttanut tilannetta.

Hinnat suistuivat syyskuussa, kun afrikkalainen sikarutto levisi Puolasta Saksan villisikoihin. Samalla sianlihan vienti tyrehtyi EU:n ulkopuolelle. Saksa oli maailman kolmanneksi suurin sianlihan viejä.

Sikaruttoa ei ole saatu Sksassa aisoihin. Viime viikolla raportoitiin 26 uutta tapausta, mikä nosti löydösten määrän 682:een. Tuotantosikaloihin ASF ei ole päässyt.

Sikaloissa odotetaan hintakäännettä jo siksi, että tuotantokustannukset nousevat kalliin rehuviljan takia. Eikä ehkä turhaan.

Porsaiden hinnat ovat kääntyneet nousuun Tanskaa lukuun ottamatta kaikissa isoissa sianlihaa tuottavissa maissa, myös sikarutosta kärsivässä Saksassa.

Varovaista nousua oli jo viime vuoden lopulla ja tänä vuonan possujen hinnat ovat nousseet tasaisesti, edellisviikolla nousua oli keskimäärin 2,6 prosenttia.

Hollannissa pikkupossun hinta romahti alle 10 euron marraskuussa. Helmikuun alussa oli palattu 21,25 euroon.

E-luokan sianlihan hinta nousi viikolla viisi vajaat puoli prosenttiyksikköä 1,28 euroon kilolta. Vuosi sitten ennen koronakriisin puhkeamista tuottaja sai 1,84 euroa, pudotusta on lähes 30 prosenttia.

Suomessa porsaiden ja sianlihan tuottajahinnat elävät omaa elämäänsä eikä muun EU:n kaltaista muutosta näy. Teurastamot sopivat lihan hinnoista kuukausiksi eteenpäin, mikä vakauttaa hinnoittelua.

Syksyn hintojen notkahdus EU:ssa näkyi vain vaimeasti Suomessa. Sianlihan tuottajahinta oli helmikuun alussa 30 senttiä EU:n keskihintaa korkeampi.

Sianlihan markkinoilla on turbulenssia. Vuosi sitten sianlihasta maksettiin historiallisen paljon, kun afrikkalainen sikarutto oli puolittanut Kiinan sikamäärän ja lihavajetta paikattiin massiivisella tuonnilla.

Suomikin on hyötynyt Kiinan lihaostoista. Tuoreimman tullin vientitilaston mukaan Kiinaan toimitettiin tammi-marraskuussa 25,7 miljoonaa kiloa sianlihaa. Vilkkain kuukausi oli lokakuu, jolloin laivattiin 3,7 miljoonaa kiloa.

Kiinan tuotanto on elpynyt nopeasti muun muassa jättimäisten investointien takia. Viime vuoden tuotanto jäi vain kolme prosenttia edellisvuotista pienemmäksi.

Kriisi ei välttämättä ole ohi.

Edellisviikolla uutisoitiin sikaruton löytymisestä keskikokoisessa sikalassa Kiinassa. Reuters kertoi viime, että kyse saattaa olla muuntuneesta sikaruttoviruksesta, joka on ehkä levinnyt tuotantosikaloihin.

Epäily sai tukea sianlihan hinnoista. Sianlihan pörssikauppa käynnistyi Kiinassa pitkän tauon jälkeen tammikuussa. Hinnat laskivat ensin, mutta kääntyivät reippaaseen nousuun viikko sitten Dalian pörssissä.

Kiinalaislähteiden mukaan porsaita on tullut markkinoille vähän. Kiinan viranomaiset eivät ole vahvistaneet uusia ASF-tapauksia.

Lue lisää

Kylmyys kuumensi viljamarkkinoita – Mahdolliset talvituhot suurissa viljamaissa nostivat vehnän pörssihinnan yli 240 euron

Lannoitteet kallistuvat rakettimaisesti – myös viljoista maksetaan enemmän kuin vuosiin

Lihan kulutus elpyi korona-aikana: Tuonti romahti – ostajat suosivat kotimaista

Maitotilojen määrä väheni viime vuonna 7 prosenttia, tuotantomäärä kasvoi prosentin