Maatalous

Tunnettu design-yritys innostui suomalaisesta villasta – ensimmäiset tuotteet kotimaisesta raaka-aineesta markkinoille tänä vuonna

Tekstiileistään tunnettu Lapuan Kankurit hankkii villan itse, mutta kehruuttaa langan yhteistyökumppanilla.
Katja Losonen
Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt kutomossa laitosmies Juha-Matti Heimovirran kanssa.

Sisustustekstiilejä valmistava Lapuan Kankurit tiedottaa ryhtyvänsä käyttämään osassa tuotteistaan pian kotimaista villaa.

Yritys on jo ostanut muutamia tuhansia kiloja villaa lähiseudun lammastiloilta. Kun tuotanto saadaan käyntiin, vuosittainen tarve tulee olemaan noin 10 000 - 20 000 kiloa suomalaista villaa. Se olisi noin puolet kaikesta yhtiön käyttämästä villasta.

Kotimaisen raaka-aineen osuus vaihtelee tuoteryhmittäin. Esimerkiksi karstalangasta tehdyissä huovissa se voi kasvaa hyvinkin suureksi, arvioi Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt.

"Tarvitsemme erilaisia kuituja, joista osa hankitaan jatkossakin ulkomailta."

Pääosa Lapuan Kankurien tuotteista tehdään pellavasta. Villatuotteiden raaka-aine hankitaan nykyisin Pohjoismaista ja Euroopasta.

"Pohjoismaisella villalla on hyvä maine esimerkiksi Japanissa, jonne tuotteitamme viedään", Hjelt kertoo.

Tavoitteena on, että Lapuan Kankureiden ensimmäiset suomalaisesta villasta valmistetut tuotteet olisivat markkinoilla vuoden loppuun mennessä. Niiden valmistusketjusta osa tehdään vielä ulkomailla, mutta parin vuoden sisällä myös viimeistely voidaan tehdä Lapualla.

Yhtiö hoitaa itse villan hankinnan, mutta kehruu langaksi teetetään yhteistyökumppanilla. Mikäli kehruukapasiteetti Suomessa ei riitä, lankaa voidaan kehruuttaa myös ulkomailla. Joka tapauksessa ainakin villojen pesu teetetään isojen erien osalta toistaiseksi Englannissa. Suomessa voidaan pestä pienempiä erikoiseriä.

Tavoitteena on rakentaa Suomeen myös ainutlaatuinen teollinen villakankaiden jatkuvatoiminen viimeistelylaitos. Investointi olisi miljoonaluokkaa.

"Haluamme herättää Suomessa henkiin taitoja ja tuotantoketjua, jotka ovat kadonneet", Hjelt sanoo.

Yhtiö investoi lisäksi neljään uuteen jacquard-kutomakoneeseen, sekä palkkaa lisää työntekijöitä vastatakseen lisääntyvän villatuotannon tarpeisiin.

Villan kysynnän kasvu lupaa hyvää myös lampureille. Hjelt kertoo yhtiön maksaneen hyvälaatuisesta suomenlampaan villasta neljä euroa kilolta. Se on enemmän, kuin villasta keskimäärin on viime vuosina tuottajille maksettu.

"En sano, että olemme Suomen lammastalouden pelastaja, mutta toivoisin, että tuottajallekin jää kerintä- ja lajittelukulujen jälkeen jotakin."

Toistaiseksi Lapuan Kankurit on ostanut vain suomenlampaiden villaa, mutta myös muiden rotujen kotimainen eettisesti tuotettu villa kiinnostaa.

"Villan hakureissuilla on muodostunut kuva vastuullisesti toimivista lammastiloista. Niihin odotuksiin tilojen pitää vastata jatkossakin."

Yhtiö toivoo, että villan keräilyyn saadaan pian ratkaisuja, jotka helpottavat ostajaa.

”Mukavahan se on ajella ympäri maatiloja villaa ostamassa, mutta ei siinä ole järkeä pidemmän päälle”, Hjelt toteaa.

Hän on luottavainen, että suomalaisen villaketju nousee nykyistä vahvemmin jaloilleen. "Villaan liittyen on nyt vireillä paljon hyvää toimintaa."

Katja Losonen
Lapuan Kankurit valmistaa sisustustekstiilejä muun muassa pellavasta ja villasta.
Lue lisää

Maailman pisimmän villan ennätys kasvoi sentillä – pakomatkalla ennätysvillan kasvattanut lammas ei päädy makkaraksi

Lukijalta: Villavaatetta on vaikea löytää kauppojen ruttuisista keinokuituvaatetangoista – tarvitsemme muutoksen kerskakulutukseen

Lisää aitoja luonnonkuituja ja kierrätystä

Villa seuraa porkkanaa, ei keppiä