Maatalous

Haaskaruokinta ei sovi siipikarja- tai sikatilojen lähelle – etäisyyttä pitäisi olla mieluiten 10 kilometriä

ETT suosittelee, että siipikarja- ja sianlihantuottajat olisivat aktiivisesti yhteydessä paikallisiin metsästysseuroihin ja tuntemiinsa luontokuvaajiin ja huolehtisivat siitä, ettei oman tilan läheisyyteen järjestetä haaskaruokintaa.
Ari Ahlfors
Petolinnut saavat usein lintuinfluenssatartunnan vesilinnuista. Ne voivat levittää tartuntaa edelleen haaskalla käydessään.

Helposti leviävät eläintaudit, kuten lintuinfluenssa tai afrikkalainen sikarutto (ASF), ovat suuri riski siipikarja- ja sianlihantuotannolle, Eläinten Terveys ETT ry muistuttaa.

Petolinnut saavat usein lintuinfluenssatartunnan vesilinnuista. Ne voivat levittää tartuntaa edelleen suoran kontaktin, mutta myös jätöstensä kautta esimerkiksi haaskalla käydessään.

Vastaavasti ASF-tartunnan saaneet villisiat erittävät virusta voimakkaasti kaikissa eritteissään ja levittävät tartuntaa edelleen.

Molemmat virukset kestävät hyvin esimerkiksi kylmää ja säilyvät pitkään tartuntakykyisinä muun muassa raadoissa ja luonnonvesissä.

ETT suosittelee, ettei haaskaruokintaa harjoiteta siipikarja- tai sikatilojen läheisyydessä. Etäisyyttä siipikarja- ja sianlihantuotantoyksiköihin tulee olla vähintään kolme kilometriä, mutta mieluummin kymmenen kilometriä.

Yhdistys suosittelee, että siipikarja- ja sianlihantuottajat olisivat aktiivisesti yhteydessä paikallisiin metsästysseuroihin ja tuntemiinsa luontokuvaajiin ja huolehtisivat siitä, ettei oman tilan läheisyyteen järjestetä haaskaruokintaa.

Lue lisää

Vielä pitkä matka siihen, että H5N8-lintuinfluenssa tarttuisi ihmisestä ihmiseen, sanoo suomalainen asiantuntija

Korkeasaaren eläintarhaan tuodusta kanahaukasta löytyi lintuinfluenssaa – kaikki Villieläinsairaalan linnut on lopetettu

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn tulosinfossa: "Lintuinfluenssa on uhka liiketoiminnalle"

Ruotsissa on tapettu jo 2 miljoonaa kanaa lintuinfluenssan takia