LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Perunavarastot tyhjentyneet 30 miljoonaan kilon kuukausivauhtia – tuottajahinta laski viime vuonna

Perunan käyttö on kodeissa kasvu-uralla.
Rami Marjamäki
Perunan tuottajahinta oli viime vuonna keskimäärin kaksi prosenttia edellistä vuotta matalampi.

Tammikuun puolivälissä oli maatilojen varastoissa ruokaperunaa 92 miljoonaa kiloa. Määrä on samansuuruinen kuin tammikuussa 2020.

Sen sijaan ruokateollisuusperunaa oli hieman enemmän ja kokonaisvarastomäärä oli 112 miljoonaa kiloa.

Varastot ovat tyhjentyneet lokakuun puolivälin jälkeen 30 miljoonaa kiloa kuukaudessa eli melko normaalin määrän. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskus Luken ruokaperunan varastotilastoon.

Viime vuoden kevättalvella työpaikka- ja kouluruokailun loppuminen koronarajoitusten takia söi varsinkin kuoritun perunan kysyntää.

Siitä huolimatta ruuaksi tarkoitettu peruna löysi käyttönsä eikä suuria määriä jouduttu viemään tärkkelysteollisuuden raaka-aineeksi, Luken tiedotteessa sanotaan.

"Tämän kevään perunan käyttömääriin suurtalouksissa vaikuttaa suuresti esimerkiksi se, pysyvätkö koulut auki", sanoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta.

"Työmaaruokalat ja lounaspaikat ovat kärsineet etätöistä ja myös niiden perunan kulutus on vähentynyt. Toisaalta perunan käyttö kotitalouksissa on lisääntynyt."

Päivittäistavarakauppa ry:n tilastojen mukaan tammi–syyskuussa 2020 perunan myynti kasvoi yhdistyksen jäsenyrityksissä viidenneksellä verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2019.

Luken mukaan ruokaperunan keskimääräinen tuottajahinta oli viime vuonna 0,19 euro kilolta. Se on kaksi prosenttia matalampi kuin edellisenä vuotena.

Lue lisää

Viljan hintoihin iski loppuviikolla lumipalloefekti, useat ostajat alensivat kotimaassa tarjouksiaan

Tuottajilta hätähuuto: Perunan tuottajahinta laskee kustannusten noustessa – tuotannon jatko vaarassa

Perunasato jää viime vuosia pienemmäksi Euroopan suurissa maissa – hinta nousee

Kanadan helteet ajoivat rapsin hinnan uuteen nousuun, Euroopassa sianlihan hinta laskee