LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Kylmyys kuumensi viljamarkkinoita – Mahdolliset talvituhot suurissa viljamaissa nostivat vehnän pörssihinnan yli 240 euron

Kotimaassa viljan hintojen yleiskuvassa ei tapahtunut suurempaa muutosta.
Markku Vuorikari
Arkistokuvassa talvehtivaa ruista.

Maailman viljamarkkinoilla nousu on jatkunut, ja markkinoilla on odotus, että hinnat pysyvät tulevalla kaudellakin tavanomaista korkeammalla.

Viime viikolla Pariisin hyödykepörssissä maaliskuun vehnänoteeraus ylitti 240 euroa tonnilta. Maissi lähestyi 230 euroa tonnilta. Rapsin toukokuun noteeraus rikkoi viime viikolla 460 euron rajan.

Vehnän hintaa nosti kylmien säiden tuoma epävarmuus suurten tuottajamaiden sadoille.

Venäjällä ennusteita tulevan syksyn vehnäsadosta on jo laskettu talvituhojen takia. Kuiva syksy jätti jo oraat huonoon kuntoon.

Venäjän nyt käynnissä olevat viljan vientirajoitukset ajavat maan viljelijöitä pohtimaan suunnitelmiaan. Koska vientirajoitukset heikentävät viljasta saatavaa hintaa, siirtynee peltoalaa öljy- ja palkokasveille.

Epävarmuutta aiheuttaa Yhdysvalloissa vallinnut poikkeuksellisen kylmä sää. Aiheuttiko se tuhoja viljelyksille? Vielä ei tiedetä. Asiantuntijoiden mukaan mittavatkin tuhot ovat mahdollisia.

Kanadan maatalousministeriö alensi ennustettaan vehnänkylvöalasta. Pinta-alaa siirtyi öljykasveille ja ohralle.

Euroopassa kauran varastot ovat kasvaneet, mikä on polkenut hintaa. Kauran kylvöalojen odotetaan siksi pienenevän tulevana kesänä.

Kotimaassa hintamuutokset jäivät viime viikolla vähäisiksi verrattuna viljapörssien liikkeisiin. Rypsi nousi.

Saksalainen markkina-analyysejä tekevä Oil World ennustaa öljykasvien hintojen tasaantuvan huhti–kesäkuussa. Tuolloin Kaakkois-Aasiassa palmuöljyä ja Etelä-Amerikassa soijaöljyä tulee lisääntyvästi markkinoille.

Oil Worldin raportista kertoi Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr.

Maailman soijan, auringonkukan ja rapsin tuotanto tulee kasvamaan alkavalla kaudella. Silloin kasviöljyvarastot elpyisivät. Hintojen lasku tulee kuitenkin olemaan rajallista, kunnes varastot nousevat kunnolla.

Kuluvalla kaudella öljykasveista on maailmanmarkkinoilla niukkuutta ja kulutus ylittää tuotannon.

Kiina ja Argentiina ovat käytännössä ainoat maat, joilla on suuret varastot. Kiinan soijavarastot ovat paisuneet ennätyslukemiin alkuvuoden 2021 aikana, Vyr kertoo.

Kiinan tuontien ennustetaan hidastuvan kuluvan kauden jälkipuoliskolla. Argentiinassa soijavarastot ovat ennätyksellisen korkealla.

Euroopassa sen sijaan rapsin tuontimäärät voivat rikkoa ennätyksiä.

Sateet ovat vuoden alussa parantaneet soijan satonäkymiä Brasiliassa ja Argentiinassa. Toisaalta sateet voivat nyt hidastaa sadonkorjuuta ja aiheuttaa ainakin hetkellisesti lisää niukkuutta.

Maitotuotteiden hinnat nousivat viime viikolla järjestetyssä Global Dairy Trade -huutokaupassa.

Kokonaisindeksi nousi kolme prosenttia edellisestä kerrasta ja indeksi on nyt korkeimmillaan sitten huhtikuun 2014.

Nousussa olivat kaikki kaupattavat tuotteet. Täysmaitojauheen hinta kohosi yli neljä prosenttia. Voin hinta nousi kaksi prosenttia ja juuston reilut kaksi prosenttia.

Merkittävin syy hintojen nousun taustalla on Kiinan korkea maitotuotteiden kysyntä.

Huutokauppa järjestetään kahden viikon välein. Hinnat ovat nyt kohonneet yhtäjaksoisesti seitsemällä kauppakerralla eli marraskuun puolivälistä lähtien.

EU-alueella maitojauheiden ja voin hinnat ovat nousseet. Sitä on auttanut vienti EU:n ulkopuolelle.

Kanauntuvikkoja on haudottu kotimaahan tammikuussa 288 440 kappaletta, kertoo Ruokavirasto. Arvio helmikuulle on 357 900 untuvikkoa.

Kantar TNS Agrin viimeisimmän ennusteen mukaan kanamäärä on vuoden ensimmäisen puoliskon ajan noin neljä miljoonaa tai hiukan sen alle.

Tammi–maaliskuussa munivia kanoja on aavistuksen enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Touko–heinäkuussa määrän ennustetaan sen sijaan laskevan hiukan viime vuotta matalammaksi.

Öljyn hinta on noussut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Brent-raakaöljyn tynnyrihinta on ollut noin kahden viikon ajan yli 60 dollarissa. Viime viikolla ylittyi ainakin hetkellisesti 64 dollarin raja.

Öljyn käyttö on edelleen vähäisempää kuin ennen pandemiaa. Hintaa nostavat odotukset, että rokotukset alkavat pian hillitä tautia. Lisäksi öljyntuottajamaat ovat vähentäneet tarjontaa, mikä on nostanut hintaa.

Jos öljyn hinta jatkaa nousuaan, vaikuttaa se myös biopolttoaineiden raaka-aineisiin, kuten maissiin, öljykasveihin ja sokeriin.

Lue lisää

Alkoholivalmistaja Anora ostaa tuontiohraa kevään aikana turvatakseen valmistusmääränsä – "Kotimaisen ohran saatavuuteen liittyy riski"

Maatalouden kustannuskriisin odotetaan nostavan ruuan hintaa tänä vuonna – sianlihan tuottajahintoihin tullut korotuksia vuoden alussa

Vehnän hinta laskusuunnassa viljapörsseissä, Etelä-Amerikan kuivuus pienentää maissi- ja soijasatoa

Maito maistuu ja hinnat ovat ennätyksellisiä monissa EU-maissa