Maatalous

Koronan kurittamille tiloille saatava lomittajia vaikka muualta Suomesta, vaativat maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustajäsenet – "Ei voi olla niin, että viljelijä laitetaan tekemään koronaan sairastuneena töitä"

Tällä hetkellä tilanne koskettaa vain Varsinais-Suomea, mutta tilanne voi eskaloitua missä päin Suomea tahansa, valiokunnan jäsenet huomauttavat.
Lari Lievonen
"On löydettävä toimintamallit, joilla koronaan sairastuneille tiloille saadaan lomittajia apuun", maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustajäsenet vetoavat. Kuva ei liity tapaukseen.

Varsinais-Suomessa Oripäässä koronatartuntojen myötä ilmenneet ongelmat lomituksessa ovat kestämättömiä, linjaavat maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustajäsenet Anne Kalmari, Mikko Savola, Mikko Kärnä ja Juha Pylväs.

MT uutisoi eilen tiistaina kunnan haastavasta koronatilanteesta. Päiväkoti on kiinni, ja tautia on havaittu lisäksi ainakin kahdella karjatilalla.

"Suomalainen lomitusjärjestelmä on tehty ennen kaikkea eläinten hyvinvoinnin ja viljelijän turvaksi. Tiloille on saatu apua, kun esimerkiksi sairaus on ajanut hetkellisesti työkyvyttömäksi. Nyt näin ei kuitenkaan ole, vaan kaikki tilat eivät ole saaneet esimerkiksi koronatartunnan aikaan lomittajia", valiokunnan jäsenet vetoavat tiedotteessa.

Valiokunnan jäsenet vaativat Melaa yhdessä alueen terveysviranomaisten kanssa hoitamaan nyt nousseet epäkohdat kuntoon.

"On löydettävä toimintamallit, joilla koronaan sairastuneille tiloille saadaan lomittajia apuun."

Tarvittaessa Melan tulee tuoda hetkellisesti lomittajia esimerkiksi muualta päin Suomea, keskustajäsenet vaativat.

"Tällä hetkellä tilanne koskettaa vain Varsinais-Suomea, mutta tilanne voi eskaloitua missä päin Suomea tahansa. Viime kädessä kyse on suomalaisen ruokajärjestelmän bioturvasta. Ei voi olla niin, että viljelijä laitetaan tekemään koronaan sairastuneena töitä tuotantoeläinten kanssa tai vaihtoehtoisesti tekemään eläinsuojeluilmoitus itsestään."

Lue myös:

Eläinsuojeluviranomaisilla ei ole valtaa käskeä ketään töihin tilalle, jolla isäntäväki on koronan kourissa

Viljelijä sai koronan ja jäi "täysin yksin": "Lomittajaakaan ei saa avuksi, vaan eläimet on pakko hoitaa sairaana"

Vain kotieläinyrittäjän koronakaranteeni oikeuttaa lomituksen sijaisapuun, muiden tilalla työskentelevien ei

Lue lisää

Koronavirukseen Suomessa kuolleiden määrä kasvoi kahdella eilisestä19:ään

Riskiryhmiin kuuluvia väkilukuun suhteutettuna eniten Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä – osuudet vaihtelevat suuresti alueittain

Kainuussa ei ole todettu uusia koronatartuntoja eilisillan jälkeen – myöskään uusia altistumisia ei ole ilmennyt

Venäjällä jo 47 000 koronavirustartuntaa, Ruotsissa 40 uutta koronakuolemaa