Maatalous

Rypsin marraskuun futuurihinta poikkeuksellisen korkea – MTK:n Schulman kannustaa viljelijöitä pohtimaan tosissaan rypsin kylvöä ja hinnan kiinnittämistä

"Rypsi on vaikea kasvi", vilja-asiamies myöntää mutta pitää markkinatilannetta erittäin kannustavana.
Kari Salonen
Rapsin hintanoteeraus hyödykepörsseissä on poikkeuksellisen korkea.

Markkinatilanne on nyt erityisen otollinen suomalaisille viljelijöille öljykasvisopimuksen tekemiseen, kannustaa MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

"Suomessa keskustelu öljykasvien viljelystä keskittyy paljon hinnan ympärille. Nyt kun seuraa rapsin pörssihinnoittelua, on selvästi myyjän markkinat", Schulman korostaa.

"Futuurihinnat ovat nousseet koko alkuvuoden. Lähifutuuri eli vanhan sadon noteeraus on jo yli 450 euroa, ja se on vetänyt ylöspäin uuden sadon futuureja."

Suomalaisten näkökulmasta merkityksellinen niistä on marraskuun futuurihinta, joka oli perjantaina jo lähellä 430:tä euroa.

"Harvoin tässä vaiheessa noteeraus on noin korkea."

Vehnän futuurihintaan verrattuna öljykasvien noteeraus on yli kaksinkertainen.

Hintatasoa ylläpitää nyt kolme tekijää.

Ensinnäkin tarjonta alittaa kysynnän. Ukrainassa sato oli huono ja se on myyty jo loppuun. Kanadankin varastot alkavat käydä vähiin.

Euroopassa tulevan kauden ala on käytännössä sama kuin viime vuonna. Koska Suomea lukuun ottamatta Euroopassa viljellään syysrapsia, ala ei enää nyt tiedossa olevasta kasva muualla kuin Suomessa. Suurista tuottajamaista Ukrainan, Venäjän ja Kiinan viljelyalat ovat niin ikään viimevuotisella tasolla.

Ainoastaan Kanadassa kylvöala voi Schulmanin mukaan vielä kasvaa.

Tämän hetken tiedoilla kokonaisala nousisi globaalisti viime kauden 37,1 miljoonasta hehtaarista vain noin 600 000 hehtaarilla, eikä Kanadan mahdollisesti ennakoitua enemmän kasvava alakaan siihen merkittävästi vaikuttaisi.

"Markkinoilla ei ole nyt painetta. Tässä on nyt suomalaisella viljelijällä tuhannen taalan tai tarkemmin 400 euron paikka tehdä viljelysopimus ja kiinnittää hinta esimerkiksi puolelle määrästä."

Schulman rohkaisee niitäkin pohtimaan rypsin tai rapsin kylvöä vakavasti, jotka empivät sitä viljelyn haastavuuden takia. Tuholaispainetta vastaan on tänäkin vuonna käytössä siihen tehoava peittausaine.

Lue myös:

Rypsin ja rapsin hinnassa jyrkkä nousu, rehukaura on kotimaassa osin suurimokauraa kalliimpaa

Viljelijät aikovat kyselyn mukaan vähentää rehuohran ja -kauran alaa, kasvua mallasohralle ja elintarvikekauralle sekä syysöljykasveille

Lue lisää

Tavoitteena kolminkertaistaa kotimainen rypsin ja rapsin tuotanto – Viljelijän Avena Bernerin korottaa öljykasvien sopimuslisiä

Öljykasvien historiallisen korkeat hinnat kannustavat viljelyyn – viljelysopimuksia on tehty viime viikkoina kiihtyvään tahtiin

Markkinakatsaus: Rypsin ja rapsin hintaan on nousupainetta Euroopassa

Muista kasvilajivaatimus jos muutat viljelysuunnitelmaa