Maatalous

Maitotuotteiden hinnoissa 15 prosentin nousu, rapsin hinta yli 500 euroa, ruoka kalleinta sitten vuoden 2014 – maatalousmarkkinoilla puhaltaa maailmalla hurja vire

Lannoitteiden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet rakettina. Fosfori kallistui kuukaudessa yli 100 dollaria tonnilta.
Kari Salonen
Öljykasvien hinnat ovat kohonneet helmikuussa ja maaliskuun alussa rivakasti. Myös Suomessa.

Ruuan hinta nousi helmikuussa maailmalla korkeimmilleen sitten vuoden 2014 heinäkuun, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO.

Helmikuu oli yhdeksäs kuukausi peräkkäin, kun hinnat kohosivat. Nousua on kaikissa tuotekategorioissa. Lihan hinnan nousu on hitainta, lähes paikallaan polkevaa.

Eniten helmikuussa nousivat kasviöljyjen ja sokerin hinta, molemmat yli kuusi prosenttia tammikuusta.

Kasviöljyjä nosti palmuöljyn niukentuneet varastot viejämaissa. Lisäksi soijan saatavuus on tiukentunut Etelä-Amerikan sadonkorjuun viivästyessä.

Euroopassa ensi kesän rapsisadon ennustetaan jäävän jälleen niukahkoksi ja saatavuus Ukrainastakin voi tiukentua.

Raakaöljyn hinnan nousu nostaa myös kasviöljyjä.

Sokeria nostaa hyvä kysyntä Aasiassa samalla, kun suurten tuottajamaiden sadoista on epävarmuutta.

Noussut öljyn hinta siirtää Etelä-Amerikassa sokeriruokoa etanolin valmistukseen, mikä tiukentaa makeuttajan saatavuutta.

Toisaalta tulevan sadon ennakoidaan olevan suuri Thaimaassa ja Intiassa.

Viljojen hinnat nousivat FAO:n mukaan helmikuussa reilun prosentin tammikuusta. Nousua oli pääasiassa rehuviljoissa, joita Kiina imee ja vientimaiden tarjonta kutistuu.

Vehnän hinta on huomattavasti korkeampi kuin vuosi sitten, mutta ei juuri muuttunut enää tammikuusta.

FAO:n hintaindeksi maitotuotteille nousi lähes kaksi prosenttia tammikuusta. Voin ja maitojauheiden hintoja on nostanut Kiinan hyvä kysyntä ja samalla Euroopan niukentunut tarjonta. Uuden-Seelannin maitomäärien arvioidaan kärsivän kuivuudesta.

Yhdysvaltojen suuret juustovarastot hillitsevät juustojen hintoja.

Lihojen hinnat kohosivat helmikuussa 0,6 prosenttia. Lihan hinnat ovat nousseet nyt viisi kuukautta peräkkäin, mutta ne ovat silti alemmat kuin vuosi sitten.

Naudanlihan hinnoissa on maailmalla ollut nousua, kun tarjonta on tiukentunut. Sianlihasta sen sijaan oli jonkin asteista ylitarjontaa.

Maitotuotteiden hinnat hyppäsivät viime viikolla Global Dairy Trade -huutokaupassa.

Kokonaisindeksi kohosi 15 prosenttia edellisestä kauppakerrasta. Hinnat ovat nousseet nyt kahdeksana peräkkäisenä kauppakertana ja ovat korkeimmillaan sitten kevään 2014. Huutokauppa järjestetään joka toinen viikko.

Eniten nousi täysmaitojauhe, 21 prosenttia. Voi kallistui lähes 14 prosenttia ja juusto noin prosentin.

Hintojen nousun taustalla on Kiinan vahva kysyntä yhtä aikaa Uuden-Seelannin matalantuotannon kauden kanssa.

Siten voi olla odotettavissa, että hinnat tasaantuvat, kun tuotanto Uudessa-Seelannissa lähtee kasvuun. Toisaalta vielä ei tiedetä, lisääkö öljyn hinnan nousu maitotuotteiden kysyntää öljymaissa.

Vehnän ja maissin hinnat ovat tasaantuneet viljapörsseissä.

Pariisin hyödykepörssissä maaliskuun vehnänoteeraus käväisi viime viikon alussa yli 250 euron, mutta loppuviikosta hinta oli noin 235 euroa tonnilta. Maissi on laskenut alle 220 euron.

Markkinoilla arvioidaan, että Kiinalla on nyt varastoja odotella Etelä-Amerikan sadon valmistumista.

Rapsin hinta jatkoi viime viikolla jyrkkää nousuaan. Torstaina toukokuun noteeraus ylitti Pariisissa 515 euroa tonnilta.

Avena tarjoaa kotimaassa öljykasveista hiukan alle 500 euroa.

Sianlihan hinta on noussut Euroopassa helmikuussa.

Viikolla kahdeksan tuottajahinta nousi Saksassa ensimmäistä kertaa marraskuun alun jälkeen yli 1,30 euron kilolta.

EU-maiden keskihinta oli neljässä viikossa noussut kuusi prosenttia 1,35 euroon.

Suomessa hinta oli hiukan alle 1,60 euroa kilolta.

Kiinassa afrikkalainen sikarutto (ASF) on jälleen leviämässä. Kun lihan tarjonta Kiinassa vähenee, hinnat vahvistuvat.

Lannoitteiden raaka-aineiden hinnat nousivat helmikuussa rakettina. Korkeiden viljan hintojen odotetaan näkyvän runsaana lannoitteiden käyttönä maailmalla.

Fosforin (DAP) hinta oli helmikuussa Maailmanpankin mukaan 528 dollaria tonnilta, kun tammikuussa se maksoi 421 dollaria.

Typen (urea) hinta oli helmikuussa 335 dollaria, kun tammikuussa ureatonni maksoi 265 dollaria.

Viimeksi fosfori on ollut näin kallista vuonna 2012. Vuosi sitten talvella fosforin hinnat olivat matalimmat yli kymmeneen vuoteen.

Urea oli viimeksi kalliimpaa vuonna 2014.

Miten maailmanmarkkinat heijastuvat kotimaahan?

Suomessa viljan hinnat ovat nousseet talven mittaan ja ovat korkeammat kuin vuosi sitten. Pörssiin ja moneen muuhun maahan verrattuna hinnat ovat Suomessa matalammat.

Rypsin ja rapsin hinta sen sijaan on seurannut Pariisin hyödykepörssiä.

Maidon ja lihan hinnat seuraavat maailman hintoja tyypillisesti viiveellä ja loivasti. Sianlihan hintapiikkiin Suomi ei ehtinyt kunnolla mukaan reilu vuosi sitten. Toisaalta syksyllä Euroopassa nähty lasku iski Suomeen lievemmin.

Maidon hintakin on Suomessa yleensä perin vakaa.

Kotimaan lannoitemarkkinoilla raaka-aineiden nousu on näkynyt tammi- ja helmikuussa. Moni viljelijä on tosin hankkinut lannoitteet hyvissä ajoin jo viime vuonna hintojen ollessa matalahkot.

Mitä tapahtuu myöhemmin tänä vuonna? Sitä voi vain arvailla. Huonoin vaihtoehto voisi olla, että viljelijät tuottavat kalliilla ostopanoksilla jättisadon, joka polkee hintoja syksyllä.

Myönteinen vaihtoehto olisi, että ensi kesän ostopanokset on jo hankittu ajoissa matalammilla hinnoilla ja markkinat vetävät yskimättä tulevan syksyn sadon ensi talvena.

Lue lisää

"Rivejä on syytä tiivistää, koska korkeampi hinta tukee koko ketjua rehusta lihaan", sanoo MTK-Satakunnan puheenjohtaja Otso Heikola

Kauran hinta nousussa Yhdysvalloissa ja kotimaassa, rapsin hinta pysynyt korkealla

Brasiliassa saattaa muhia Euroopalle naudanlihaongelma – Kiina pysäytti tuonnin Brasiliasta BSE:n takia

Ruotsin farmarit taas ostoksilla