Maatalous

Ruokavirasto ja MMM minkkien koronasta: "Tarkkana on oltu jo vuosi ja kaikki tarhat tutkittu"

Suomessa ei vielä rokoteta turkiseläimiä.
MT:n arkisto
Minkkien mahdollisia koronatartuntoja seurataan tiiviisti, viranomaiset vakuuttavat.

"Kaikki tarhat on tutkittu ainakin kertaalleen tarhaajien lähettämistä näytteistä ja samalla tavalla on toimittu muissakin maissa", maa- ja metsätalousministeriön apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen vastaa Animalialle. Eläinsuojelujärjestö moittii Suomen minkkitarhojen koronatestauksen vähäisyydestä.

Turkistilojen koronaseuranta perustuu kuolleisiin eläimiin. Aaltosen mukaan Suomessa on varsin pienet tarhat, minkä vuoksi tutkimusmateriaalia eli kuolleita eläimiä joudutaan joskus odottamaan.

"Osa tarhoista on myös välillä tyhjiä, minkä vuoksi näytemäärä ei aina täsmää tarhojen määriin."

EU-komissio valmistelee parhaillaan yhteisiä vaatimuksia ja ohjeita seurannasta jäsenmaissa.

"Tarkkana ollaan ja on oltu kohta jo vuosi", vahvistaa myös Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu.

Kiviruusu kertoo, että minkki- ja supikoiratiloilla on menossa seurantaohjelma, jonka mukaan niiden pitää lähettää kolmen viikon välein itsestään kuolleita eläimiä Ruokaviraston tutkittavaksi.

Jos eläimiä ei ole kuollut tai näytteitä ei tule, vaikka tilastojen mukaan pitäisi, kunnaneläinlääkäri käy ottamassa näytteet", Kiviruusu kertoo.

Näytteet käydään ottamassa eläimiltä myös, jos joku henkilökunnasta on sairastunut tai eläimillä esiintyy poikkeuksellista kuolleisuutta. Näin pyritään löytämään mahdolliset tartunnat heti varhaisessa vaiheessa.

Minkkejä ei sen sijaan vielä rokoteta, mutta elinkeino on kehittänyt rokotetta tiiviisti yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Hakemusta rokotteen käyttöluvan saamiseksi ei ole Ruokavirastolle vielä tullut.

"Rokotetta kehitetään elinkeinon kanssa tiiviisti. Ala on tehnyt paljon muutenkin paljon yhteydenpidon ja bioturvallisuuden parantamiseksi minkkien ja supien pitopaikkoihin viime keväästä, kun tuli viitteitä siitä, että minkit olisivat herkkiä koronalle", Kiviruusu kiittelee Fifurin eli Suomen Turkiseläinten kasvattajain liiton toimintaa.

Lue myös:

Animalia moittii minkkitarhojen koronatestausta: "On hälyttävää, että kaikkia tarhoja ei ole vieläkään testattu"

Lue lisää

Venäjällä ensi kertaa yli tuhat koronakuolemaa vuorokaudessa

"Korona-aika oli työpaikkojen luottamuskoulu" – enää paluuta vanhaan läsnätyöruljanssiin ei ole, EK ja Yrittäjät arvioivat etätyön jatkoja

KoneAgriasta syytä iloon

THL: Suomessa on raportoitu 622 uutta koronatartuntaa ja 9 uutta kuolemantapausta