Maatalous

Konekillerin tilalle tulee neljän mininäyttelyn kiertue

Saksalaisen DLG:n kanssa yhdessä tehtävä kiertue starttaa juhannuksen alla Kruunupyystä.
Samuel Brunell
Neljän tapahtuman kiertue starttaa tältä pellolta. Kruunupyyläinen Jan-Peter Brunell kaivaa lumen alta esiin nurmea, joka on talvehtinut mallikkaasti.

Koronan takia tulevan kesän ja syksyn näyttelykalenteri elää. Konekillerin järjestäjät jättävät isot messut tänä vuonna väliin. Sen tilalla järjestetään neljä mininäyttelyä, joista ensimmäinen on juhannuksen jälkeen Kruunupyyssä.

AgroTech Nordic LIve- nimellä kiertävät tapahtumat pidetään ulkona, jolloin koronatilanne vaikuttaa niihin sisänäyttelyitä vähemmän, kertoo tapahtumajärjestäjä Marko Toivakka 2LM Corporatesta.

Tapahtumilla on kaksi pääjärjestäjää, kun saksalaisen DLG:n Suomen konttori on mukana messutapahtumissa.

Messut pidetään mahdollisimman aidoissa oloissa maatiloilla ja koulutiloilla, jolloin mukaan saadaan työnäytöksiä ja kävijät voivat kokeilla itse koneita pellolla, Toivakka kertoo. Koneviesti on paikalla mittaamassa näytöskoneiden ominaisuuksia.

Toivakka uskoo, että uudenlainen messukonsepti kiinnostaa myös tavarantoimittajia ja maatalouskauppaa, jotka voivat esitellä kalustoaan arkisesti peltotöissä. Tilaa on varattu reilusti myös yrityksille, jotka eivät tarvitse peltoa tuotteiden esittelyyn.

Toivakan mukaan näyttelyt kiertävät eri puolilla maata, jolloin kulkemisen tarve vähenee ja kävijät voivat keskittyä matkustamisen sijasta näyttelyyn.

Näyttelykiertue starttaa Kruunupyystä Jan-Peter Brunellin luomutilan pelloilta ensimmäisen rehunteon aikaan, juuri ennen juhannusta, 22.-23. kesäkuuta. Teemoja ovat nurmi, lietteenlevitys sekä biokaasulaitokset. Järjestäjäkumppaneita ovat Snellman ja Jepuan Biokaasu.

Kruunupyyn pelloilla verrataan hoitoniiton vaikutusta, biokaasulaitoksen ja naudanlietteen eroja sekä lajikekokeita. Tietoja kerätään ainakin toiseen niittoon saakka.

Tapahtuma kestää kaksi päivää. Ensimäisenä korjataan rehua ja toisena levitetään lietettä vastakorjatulle pellolle. Käytössä on 33 hehtaaria luomupeltoa.

Toinen mininäyttely on viikko Okra-messujen jälkeen Loimaan maatalousoppilaitoksen pelloilla, missä voi tutustua suorakylvöön ja viljelymenetelmäkokeeseen. Ympäristöasioista ja täsmäviljelystä on luvassa tuoretta tietoa.

Viidentoista vuoden koerupeama alkoi suorakylvökoneiden vertailuna ja neljä vuotta sitten siirryttiin vertaamaan viljelymenetelmiä ja maanparannusaineiden tehoa. Tänä vuonna pelloilla kasvaa kevätvehnää. Työnäytökset keskittyvät normaaliin peltoviljelyyn muokkauksesta ja kylvöstä ruiskutukseen.

Puintien jälkeen siirrytään ensin Keski-Suomeen Tarvaalan biotalouskampukselle kahdeksi päiväksi, 10.-11. syyskuuta. Jyväskylän ammattikorkeakoulu käynnistää älymaatalouteen keskittyvää hanketta ja sitä esitellään tapahtumassa. Työnäytökset keskittyvät syksyiseen muokkaukseen, syyskasvien kylvöön ja lietteen levittämiseen.

Tarvaalan pelloilla on käynnissä hiilen sidontakoe. Lauantaina on Biotalouspäivä ja avoimet ovet syystoreineen.

Kesäkierros päättyy viikkoa myöhemmin Iisalmeen 17.–18. syyskuuta Peltosalmella sijaitsevalle Ylä-Savon ammattiopiston koulutilalle, jonka navetassa voi seurata robottilypsyä. Syystöitä pääsee kokeilemaan itse ja näytöksessä levitettään lietettä ja esitellään täydennyskylvöä.

Lue lisää

Hankkija ja Lantmännen investoivat hartiavoimin uusiin kauppapaikkoihin

Traktorikaupassa on taas vahvaa vetoa – maaliskuusta on tulossa vilkkain ainakin viiteen vuoteen

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"

Pyöröpaalain sai jatkoajan: Tehtaan kautta toiselle kierrokselle