Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Maatalouskonemarkkinat käyvät kuumana, osa myy ei-oota – kasvanut kysyntä luo paineita hinnankorotuksille

Työkoneita ja traktoreita saa yhä syksyn toimituksiin.
Kari Salonen
Lantmännen Lohjan myymäläpäällikkö Kim Männikkö ja työkonemyyjä Janne Norva ovat tyytyväisiä vilkastuneeseen konekauppaan. Kevään sesonkiin ei koneita juurikaan Männikön mukaan ole. Myös heinäkoneiden saatavuus kesälle voi olla haastavaa.

"Tilasimme juuri tämän vuoden viimeiset traktorit, enempää tehdas ei lupaa tänä vuonna. Kylvökonekaupassa aletaan miettiä jo ensi vuotta, mutta jotain tuontikoneita saadaan lisää vielä syksyksi", toteaa toimitusjohtaja Jouni Oksanen Turun Konekeskuksesta.

Oksanen ei ole yksin, vaan samaa viestiä tulee muita alan toimijoilta. Maatalouskoneiden maailmanmarkkinat ovat ylikuumentuneet ja se heijastuu pitkinä toimitusaikoina myös Suomeen.

"Kysyntä ja vire on ollut konekaupassa viime vuotta parempi. Erityisesti liiketoimintaansa investoivat ja kehittävät maatalousyrittäjät ja urakoitsijat ovat olleet nyt aktiivisia", kertoo kaupallinen johtaja Mikko Marttila Agritekilta.

Agritekilla on koneita vielä saatavilla kevään sesonkeihin, mutta rajoitetusti. Marttila toteaa, että konemallista riippuen kesän ja syksyn sesongeille koneita on paremmin saatavilla. Esimerkiksi puimurin voi vielä saada syksylle.

"Puimurikaupassa on hyvä vire. Työkoneiden osalta kyntöaurakaupassa on nähtävissä vilkas myyntivuosi ja samoin heinäkoneiden osalta koneiden uusimistarve näkyy", Marttila summaa.

Wihurilta luvataan, että koneita saa vielä hyvin tälle vuodelle. Tällä hetkellä kauppa käy kuumana erityisesti traktorien, puimurien ja ajosilppurien osalta.

"Hyvällä tuurilla voi vielä saada syksylle uuden John Deeren traktorin", kertoo myyntijohtaja Jarno Nissi Witraktorilta.

Kysyntä on kovaa maailmanlaajuisesti, mutta Nissin mukaan siihen on varauduttu varaamalla tuotantopaikkoja.

"Saatavuus vaihtelee päivittäin, mutta koneita voidaan saada myös muualta Euroopasta muiden diilerien tuotantopaikoilta tarpeen mukaan."

Aivan kaikkia koneita ei kuitenkaan saa ja niiden osalta, joita saa, on syytä varautua pitkiin toimitusaikoihin.

"Vuodenvaihteen tienoilla koneiden toimitusaika oli noin 3,5 kuukauden luokkaa, kun se nyt on 5 kuukautta", Nissi kertoo.

Agcolla koneiden saatavuutta helpottaa hyvä varautuminen, olemassa olevat esittelykoneet sekä Suolahden tuotanto, kertoo myyntijohtaja Matti Kallio. Hän arvioi, että traktorikaupassa on nyt palattu aiempien vuosien tasolle.

"Viime vuosi on huono vertailukohta alavireisten markkinoiden takia, siitä ollaan nyt selvästi edellä", Kallio toteaa.

Turun Konekeskuksen Oksanen arvelee, että tänä vuonna myydään 1 600–1 700 maataloustraktoria.

Pitkät toimitusajat ja koneiden valmistusaikojen venyminen johtuvat alan toimijoiden mukaan komponenttien saatavuudesta.

"Koronatilanne vaikuttaa komponenttien saatavuuteen ja samaan aikaan kysyntä on piristynyt monilla markkinoilla, mikä pidentää toimitusaikoja", Marttila selittää.

Kallio huomauttaa, että monet valmistajat ovat olleet viime vuoden heikon kysynnän takia varovaisia ja varastot ovat pieniä.

Nissi epäilee, että myös Yhdysvaltojen äkillisen talouskasvun vaikutukset voivat nyt heijastua Euroopan markkinaan ja komponenttien saatavuuteen.

Marttila muistuttaa, että kasvanut raaka-aine- ja komponenttikysyntä luo hinnankorotuspaineita teollisuuteen, joka tulee heijastumaan kaikkiin koneryhmiin ja koneiden hintoihin.

"Eli nyt kannattaa ole konehankintojen suhteen ennakoiva", Marttila korostaa.

Teräksen ja renkaiden hinnat ovat jo nousussa. Korotukset osuvat pieniin ja keskikokoisiin toimijoihin, jotka eivät välttämättä ole varautuneet tähän isojen tavoin, Oksanen arvelee. Kustannusten nousu voi olla yli 10 prosenttia.

Lue myös:

Eteläpohjalaisyritys tuo käytettyjen koneiden kauppaan vauhtia ja varmuutta: ”Jos emme saa myytyä, on lasku aina nolla euroa”

Maatalouskonepajat selvisivät hyvin koronakeväästä - epidemia haittasi vientiä

Konekauppiaan mielestä rakennemuutosta on turha yrittää hillitä – ne pärjäävät, jotka sopeutuvat

Lue lisää

Virikehäkkimunia liikaa – tuottajahinta luisuu

Viljelijä kehottaa tattarin kannattavuutta miettiviä tarttumaan laskimeen

Elintarviketeollisuus: Tilauskanta vahvistunut, ala investoi voimakkaasti

Kauppa hiipuu ostovoiman kanssa