Maatalous

"Olemme painottaneet, että maski suojaa kaveria" – Alanteen marjatila vaatii poimijoiltaan tiedon heti rajalla otetusta koronatestistä

Alanteen marjatilan yksityiskohtaisessa terveysturvallisuussuunnitelmassa on melkein kolme sivua.
Jaana Kankaanpää
Paimiolainen Alanteen marjatila torjuu koronaa kaikin mahdollisin keinoin. Liana Kovalenko (vas.), Nguyen Thi Le ja Ma thi Thu Ba istuttamassa vadelmia 29. päivä maaliskuuta.

Paimiolaisen Alanteen marjatilan linja on tiukka, jotta korona ei uhkaa tilan työntekijöiden turvallisuutta ja vaaranna alkavaa satokautta.

Jokaiselta tilalle töihin tulevalta ulkomaalaiselta työntekijältä vaaditaan todistus, että heiltä on otettu ensimmäinen koronatesti Helsinki-Vantaan lentokentällä, kertoo Aarni Alanne. Allekirjoituksellaan työntekijä sitoutuu ilmoittamaan tuloksen työnantajalleen. Todistuksessa pitää olla myös testin tehneen kuittaus.

Työntekijä on saanut todistuslomakkeen kotimaassaan, joten ehdot eivät ole hänelle yllätys.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) ohjeissa todistusta ei vaadita. Niissä työntekijällä on kaksi vaihtoehtoa: joko olla Suomeen tultuaan 14 vuorokautta karanteenissa tai kaksi negatiivista koronatestitulosta.

Ensimmäinen testi tehdään rajalla heti ja toinen aikaisintaan 72 tunnin kuluttua.

Työntekijät Alanteelle ajava taksinkuljettaja tarkistaa, että todistus on kunnossa.

Alanteet vaativat, että työntekijöiden on lennettävä Suomeen. Muita kulkuvälineitä ei hyväksytä. MMM:n ohjeissa rajan ylittävää kulkupeliä ei yksilöidä.

Tilan ensimmäiset neljä ukrainalaista kausityöntekijää tuli maaliskuun puolivälissä, Alanteet kertovat. Loput saapuvat 12.4. ja 15.6. välisenä aikana.

Aluksi työntekijät tulevat neljän hengen ryhmissä, joista kolmessa on ukrainalaisia ja yhdessä thaimaalaisia. Kaksi noin 40 ukrainalaisen ryhmää tulee avomaakauden kynnyksellä kesäkuussa.

Vakituisia työntekijöitä on 25, ja marjojen myyntipisteet työllistävät 30 henkilöä.

Lue myös:

Vaikea viime vuosi ei vienyt Alanteen marjatilan uskoa tulevaan satokauteen

Maskia pidetään, kun töitä tehdään sisällä. Toistaiseksi maskipakko ei koske ulkotöitä, Antti Alanne kertoo. "Olemme painottaneet, että maski suojaa kaveria. Käytön tarpeellisuus on ymmärretty hyvin."

Työntekijöitä opastetaan oikeasta tavasta yskiä ja huolellisesta käsienpesusta.

Kertakäyttökäsineet ovat olleet käytössä 15 vuotta. Pleksit marjojen myyntipisteisiin asennettiin viime vuonna.

Vastuu koronatoimista on siirtynyt enemmän tiloille kuin viime kaudella. Yksittäisten ihmisten toimintatavat korostuvat.

"Meillä on maine kaverillisina työnantajina. Edelleen ollaan ystävällisiä mutta aikaisempaa tiukempia", Antti Alanne summaa.

Sisätiloissa töitä tehdään maskit kasvoilla. Puutarhatalouden hortonomiopiskelija Anniina Randell laittoi 29.3. tippuletkuja vadelmaruukkuihin.

Terveysturvallisuussuunnitelma on Alanteen tilalle laadittu MMM:n ohjeiden mukaan.

Kirjaaminen oli hieman työlästä, sillä viranomaisten ohjeet eivät olleet kovin yksityiskohtaiset, kertoo kolmisivuisen suunnitelman laatinut tilan terveysturvallisuusvastuuhenkilö Vilma Saarinen.

Saarinen on terveysasioiden kontaktihenkilö työntekijöihin ja terveyskeskukseen. Häntä avustaa viisi vuotta tilalla työskennellyt ukrainalainen Oleg Androniuk. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa käydä kaupassa juuri tilalle tulleiden puolesta, auttaa työntekijöitä kaikissa koronaan liittyvissä asioissa ja huolehtia hygieniatuotteiden riittävyydestä.

Suunnitelman mukaan kuhunkin työntekijät kentältä noutavaan autoon otetaan enintään kuusi matkustajaa. Heidät viedään suoraan majoitustiloihin. Siellä tulijat odottavat 72 tuntia, minkä jälkeen heidät viedään Paimion terveyskeskukseen toista koronatestiä varten.

Jos molemmat Suomessa otetut testit ovat negatiivisia, tulijat pääsevät asumaan heille varattuihin vakituisiin asuintiloihin.

Tilanteen tarkkailua ja varovaisuutta noudatetaan kuitenkin vielä seitsemän päivää, Aarni Alanne painottaa. Tänä karanteenin jälkeisenä varmuusaikana he voivat tehdä töitä vain samassa tilanteessa olevien saapumisryhmäläistensä kanssa.

Alanteen tilan kausityöntekijät majoitetaan kymmenessä eri paikassa. Soluasunnoissa majailee kussakin 2–6 henkilöä. Asukkaat ovat itse vastuussa koronaohjeiden ja määräysten noudattamisesta. Heidän käyttäytymistään valvotaan henkilösuojaa noudattaen, Alanteet kertovat.

Yhteisiä taukotiloja ei ole, työntekijät syövät asuntojensa keittiöissä. Ulkopuolisilla työntekijöillä on oma taukotila.

Ukrainalainen Oleg Androniuk (vas.) on työskennellyt Alanteen tilalla viisi vuotta. Hän auttaa työntekijöitä kaikissa koronaan liittyvissä toimissa, kertovat Antti ja Aarni Alanne.
Lue lisää

Vaikea viime vuosi ei vienyt Alanteen marjatilan uskoa tulevaan satokauteen

Maahantulon rajoituksissa alkaa tänään siirtymävaihe – koronatesteillä voi lyhentää karanteenia

"Tilanne elää päivittäin, tässä eletään kieli keskellä suuta" – kevään ensimmäinen tilauslentokone Ukrainasta tuo kausityöntekijöitä ensi viikolla

Korona ja sen torjunta testasivat demokratian