Maatalous

Ruoka kallistui yhä maaliskuussa – kasviöljyt nousivat eniten, viljan hinnoissa tasaantumista

Kova kysyntä Kiinassa tukee niin maidon, viljojen kuin lihan hintaa.
Kari Salonen
Kasviöljyjen hinnat nousivat maaliskuussa 8 prosenttia ja olivat ylimmillään sitten vuoden 2011. Rapsin ensi syksyn hintanoteeraukset ovat korkealla hyödykepörsseissä.

Ruuan hinta on noussut maailmalla kymmenen kuukautta putkeen, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO.

Maaliskuussa FAO:n ruuan hintaindeksi nousi kaksi prosenttia helmikuusta ja oli korkeimmillaan sitten kesäkuun 2014.

Kasviöljyt kallistuivat maaliskuussa eniten. Viljan ja sokerin hinnat kääntyivät laskuun.

Vehnän hintaa laskivat maaliskuussa hyvä tarjonta ja tulevan kauden tässä vaiheessa lupaavalta näyttävät satonäkymät. Maissin ja ohran hinnat laskivat myös, mutta Kiinan vahvana pysyvä kysyntä esti suuremman painumisen.

Laskusta huolimatta viljan hinnat ovat maailmalla edelleen korkeimmillaan sitten vuoden 2013.

Kasviöljyjen hinnat nousivat maaliskuussa 8 prosenttia ja olivat ylimmillään sitten vuoden 2011. Nousu johtuu tarjonnan tiukkuudesta ja kysynnän piristymisestä.

Maitotuotteet kallistuivat keskimäärin 4 prosenttia maaliskuussa. Voin hintaa nosti Euroopan hitaasti käynnistyvä kevään tuotantokausi. Samaan aikaan kansainvälinen kysyntä piristyy, kun ravintoloiden odotetaan avautuvan.

Maitojauheiden hintoja nostaa hyvä kysyntä Aasiassa. Samaan aikaan tuotanto on vähentynyt Uudessa-Seelannissa ja merikonteista on pulaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kertoo FAO.

Juustojen hinta on kuitenkin laskenut.

Lihan hinnat ovat maailmalla nousseet puoli vuotta, mutta keskimääräinen hintataso on edelleen alle viime vuoden maaliskuun.

Sian- ja siipikarjanlihan kysyntä on kasvanut Aasiassa, etenkin Kiinassa. Myyntiä kasvatti Euroopassa myös pääsiäinen.

Naudanlihan hinnat pysyivät pitkälti ennallaan.

Sokeri halpeni maaliskuussa 4 prosenttia. Edellisten kuukausien nousun turvin hinnat ovat kuitenkin selvästi vuodentakaista korkeampia.

Hintaa laskivat nyt odotukset Intian suurista vientimääristä. Kysyntää kuitenkin riittää, ja jos öljyn hinta nousee, seuraa sokeri sitä.

Viljamarkkinoilla on parin viime viikon aikana menty välillä alas ja sitten taas ylös. Sää ja siten sato-odotukset ovat tällä hetkellä suurin markkina-ajuri.

Ensimmäiset satoennusteet kaudelle 2021/2022 arvioivat viljasadon kasvavan päättyvään kauteen verrattuna. Näin ennusti esimerkiksi FAO viime viikolla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla syysvehnät ovat talvehtineet hyvin. Venäjällä talvituhoja odotetaan olevan tavallista enemmän, mutta Euroopassa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa tuhot ovat vähäisiä.

Enemmän epävarmuutta liittyy tällä hetkellä rehuviljoihin. Kuivuus Brasiliassa haittaa maissia. Samaan aikaan maissin vienti muun muassa Yhdysvalloista on vetänyt hyvin. Pariisin hyödykepörssissä maissin hinta onkin noussut vehnän ohi.

Kuivuushuolet kasvavat myös Yhdysvaltojen ja Kanadan vehnäalueilla.

Öljykasvien tulevan syksyn pörssihinnat ovat houkuttelevia.

Maitotuotteiden hinnat pitivät pintansa Global Dairy Trade -huutokaupassa viime viikolla.

Kokonaisindeksi nousi 0,3 prosenttia edellisestä kauppakerrasta. Indeksi on siten maaliskuun alkua lukuun ottamatta korkeimmillaan vuoden 2014 jälkeen. Taustalla on maitotuotteiden hyvä veto Kiinaan.

Uudessa-Seelannissa maidontuotanto on lähestulkoon saavuttanut maksimimääränsä, arvioi maitovaltuuskunnan seminaarissa puhunut maitomarkkinoita analysoiva Andrea Capkovicova Euroopan komission maatalousosastolta.

Tuotanto kasvoi Uudessa-Seelannissa voimakkaasti 1990-luvulla. Ympäristön rajat ovat nyt tulleet vastaan, eikä karjamäärää voi enää kasvattaa. Keskituotos voi nousta, mutta maltillisesti.

EU-alueella maidontuotannon kasvuksi ennustetaan keskimäärin 0,6 prosenttia vuodessa vuoteen 2030 asti.

Yhdysvalloissa kasvu olisi hiukan EU:ta voimakkaampaa. Siellä sekä karjamäärän että keskituotoksen odotetaan kasvavan.

Kovinta maidontuotannon kasvun ennustetaan lähivuosina olevan Intiassa ja Pakistanissa.

Suomessa tuotantomäärät ovat olleet tämän vuoden alussa laskussa, selviää Luonnonvarakeskuksen tilastoista.

Sianlihan hinta jatkaa nousua Euroopassa.

Saksassa hinta nousi maaliskuun lopussa 1,55 euroon kilolta. Nousua kertyi kuukaudessa 11 prosenttia. Viime kevään hintahuipusta ollaan Saksassa nyt 20 prosenttia jäljessä.

Suomessa e-luokan sian hinta on pysynyt 1,58 euron kieppeillä.

Porsaan hintojen perusteella lihan hintojen uskotaan vahvistuvan edelleen. Saksassa porsas on kallistunut kuukaudessa 30 prosenttia.

Lue lisää

Rehuohrasta tarjotaan jo 235 euroa tonnilta – hinta kertoo todellisesta niukkuudesta

USA:n maatalousministeriö nosti maailman satoennustetta, vehnän kulutus ylittää silti sadon

Maailman maitomarkkinoihin suurin vaikutus on Kiinan ostoilla, maa on kasvattanut omaa tuotantoaan

Niukkuus näkyy: Rehuohran hinta nousi ohi leipäviljojen ja kauran