Maatalous

Käytettävyyttä, ulkonäköä ja luksusta – Valtra esitteli 5. polven traktorit

Valtran tunnetuimmat A-, N- ja T-mallit saivat kaivattua päivitystä yrityksen 70-vuotisjuhlan myötä. Niiden edeltäjä ja piikkilangankiristäjäksikin ristitty Valmet 15 näki päivänvalon vuonna 1951.
Valtra
Valtra siirtyy viidennen polven malleihin ja tarjoaa kuljettajalle entistä enemmän käytettävyyttä. Ulkonäkökin koheni ja vanteet saa mustaksi maalattuna.

Uusien tuotteiden lanseerauksessa lähes hurmoksellisen esityksen pitänyt myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen Valtralta visioi, että tulevat vuodet muuttavat traktoria enemmän kuin menneinä vuosikymmeninä on koettu.

Valtra juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivalta uudistamalla koko traktorivalikoimansa. Valmetin ensimmäinen 15-malli tuli tuotantoon vuonna 1951.

Ensi askelet otettiin elokuussa, kun G-sarja esiteltiin. Nyt median eteen tuotiin suosituimpien eli A-, N- ja T-sarjan viidennen polven traktorit. Koronan takia uutuudet esiteltiin etäyhteydellä. Suurimman eli S-sarjan viitosversiota luvataan myöhemmin.

Mikä muuttuu?

Kolmisylinterisiin malleihin A75–A95 tulee tarjolle pikavaihteella varustettu HiTech 2 -vaihteisto. Myydyimmät 105 ja 115 hevosvoiman mallit on saatavana neliportaisella pikavaihteella. Tehokkaimmassa versiossa on 135 hevosvoimaa.

Parannusta on sekin, että A-sarjassa perävaunun jarrut voivat toimia joko paineilmalla tai hydrauliikan paineella.

Keskikokoisissa ja suuremmissa N- ja T-sarjan Valtroissa on keskitytty erityisesti ohjaamoon ja ulkonäköön.

Samalla tehot ovat kasvaneet, Nelisylinterisen N-sarjan huippumalli yltää 201 hevosvoimaan ja kuusisylinterisen T-sarjan lippulaivasta on puristettu tehoa yli 270 hevosvoimaa.

Entistä laadukkaammat ja helppohoitoisemmat sisustusmateriaalit antavat uusista Valtroista entistä käyttäjäystävällisemmän kuvan.

Ohjauspylväs on uudistettu ja ohjauspyörän asentoa voidaan säätää vaivatta yhdellä kädellä.

Ohjauspyörän takana ei ole enää tuttua mittaristoa, vaan mittarit on siirretty sivupilariin sijoitettuun näyttöön. Näyttöä ohjataan ratin kyljessä olevalla isolla valintapyörällä.

Samalla tilaa vapautui niin, että ratin taakse on saanut näppärä säilytyslaatikko.

Sivupilariin siirretyn näytön kautta huolehditaan myös moottorin, hydrauliikan ja voimansiirron asetuksista HiTech- ja Active -malleissa.

Smart Touch -malleissa ohjaamon oikea puoli on muotoiltu uusiksi ja istuin kääntyy entistä enemmän oikealle.

Oikeassa hallintapaneelissa on puhelinpidike sekä valinnaisvarusteena kännykän saada ladattua usb-portin kautta.

Viitossarjasta on haluttu tehdä ketterä. Kuusisylinteriset eli T-sarjalaiset pyörähtävät ympäri 5,25 metrin kääntösäteellä ja nelisylinteriset N-sarjalaiset taipuvat 4,5 metriin.

Alalla on tullut tavaksi, että uusien mallien toimitukset alkavat kuukausien päästä. Valtraa mielivien ei tällä kertaa tarvitse odotella, vaan N- ja T-sarjan koneiden toimitukset alkavat saman tien. Tuotanto on jo käynnissä Suolahdessa.

Suurin osa traktoreista varustetaan tehtaalla etukuormaimella. Valtra on kehittänyt omaa kuomainsovellustaan, Precision Lift & Loadia (tarkka nosto ja kuormaus), joka on saatavilla N-, G- ja T-sarjan SmartTouch-malleihin.

Hienouksista voi mainita tarkan punnituksen ja sovellus kerää punnitustiedot talteen, jolloin niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi urakoinnissa ja nurmisadon mittaamisessa. Samoin nostoalue voidaan säätää ja kuormain muistaa kääntökulmat, mistä on apua muun muassa lavojen kuormauksessa.

LIsämausteena on työlaitteen kallistaminen 20 astetta. Etukuormaimen asetuksia hallitaan käsinojan kosketusnäytöllä.

Valtra
Ohjauspyörän takana ei ole enää mittaristoa, vaan säilytyslokero. Mittaristo on siirretty sivupilarin näyttöruudulle.
Lue lisää

Saksalainen maatalouskonevalmistaja uskoo: Markkinat ovat piristymässä

Traktorivuosistarttasi vaisusti

Traktori-kauppahyytyi

Vuoden nuori maaseutu-yrittäjä haussa