Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Video: Näin varhaisperunaa kasvatetaan kasvihuoneessa – Viljelijä: "Vetisistä ja mauttomista perunoista ei pidä kukaan"

Ensimmäiset kasvihuoneessa kasvatetut kotimaiset varhaisperunat saatiin kauppoihin jo pääsiäisviikolla.
Pasi Leino
Jukka Sariola on viljellyt varhaisperunaa kasvihuoneessa jo yli 10 vuoden ajan. Tuottajahinta on niistä ajoista tippunut lähes puoleen. Markkinat ovat Sariolan mukaan kasvihuoneperunan osalta niin pienet, että yksikin uusi kasvihuone painaa hintoja alas.

Naantalin Merimaskussa perunaa viljelevä Jukka Sariola pyrkii saamaan ensimmäiset varhaisperunat kauppoihin vapuksi. Perunat kasvavat kasvihuoneessa, jossa saadaan lämpötila pysymään suotuisana.

Sariola kuitenkin kertoo, että ilmat eivät ole aivan suosineet ja perunat ovat hiukan normaalista jäljessä.

"Perunat tarvitsisivat myös auringonvaloa".

Myös logistiikka tarvitsee oman aikansa.

"Logistiikan takia perunan kasvatuskausi jää muutaman päivän lyhyemmäksi. Perunat pitää siis nostaa muutamia päiviä ennen vappua, jotta ne ehtisivät juuri vapuksi kaupan laareihin", Sariola selostaa.

Sariolan tilalla ollaan tarkkoja perunan laadusta. Maku pitää olla kohdillaan.

"Olemme huomanneet, että viimeisinä päivinä ennen nostoa aurinkoinen sää antaa makua myös kasvihuoneessa kasvatetuille perunoille", Sariola toteaa.

Nostopuuhiin ei siis lähdetä ellei aurinkoa ole ollut tarjolla. Sariolan mukaan vaikka se tarkoittaisi sitä, että perunat eivät ehtisi vapuksi kauppaan.

"Vetisistä ja mauttomista perunoista ei pidä kukaan".

Se onko kasvihuoneessa kasvatetun perunan kannattavuus viljelijälle parempi kuin avomaalla riippuu Sariolan mukaan vuodesta.

"Jos avomaan varhaisperunan hinta ja satotaso ovat hyvät, silloin se on kannattavampaa", Sariola summaa.

Riskit kasvihuoneperunalla ovat avomaan perunaa pienemmät.

"Ei tarvitse välittää sääoloista eli päästään nostamaan silloin, peruna on nostokypsä".

Myöskään konerikkoja ei tarvitse pelätä sillä, volyymit ovat niin pienet, että kasvihuoneperunat nostetaan käsin.

Se hyvä puoli kasvihuoneperunassa on, että se pidentää viljelijän perunakautta.

"Kun aloittaa kasvihuoneella vappuna, pystyy pitämään tietyt asiakkaat perunassa syyskuun loppuun asti. Jos markkinoille tulee kahdeksi viikoksi, ostajaa on vaikea löytää", Sariola toteaa.

Kuluttajan on turha kuvitella kaupassa, että noin 30 euroa kilolta maksavasta potusta pääsisi viljelijä rikastumaan. Todellisuudessa kasvihuonevarhaisperunan tuottajahinta on noin 8–10 euroa kilolta.

Tuottajaa valtava kate kismittää, mutta heruu sille ymmärrystäkin.

"Tässä puhutaan vain kymmenistä tai sadoista kiloista. Kyllä siinä kilolle kertyy hintaa, kun pientä määrää rahdataan tukkuliikkeeseen ja siitä kauppiaalle".

Lue myös: Oikeudenmukaista? Kuluttaja pulittaa kotimaisista kasvihuoneperunoista 30 euroa kilo mutta tuottajahinta jää alle 10 euroon – kauppa tienaa kaksikymppiä

Lue lisää

Oikeudenmukaista? Kuluttaja pulittaa kotimaisista kasvihuoneperunoista 30 euroa kilo mutta tuottajahinta jää alle 10 euroon – kauppa tienaa kaksikymppiä

Varhaisperunan hinta on taas alle kannattavuuden – "Viljelijöillä on nyt motivaationpuute, kun rahaa ei tule"

"Kotimainen varhaisperuna on kesän airut" – korona voi sotkea varhaisperunamarkkinat

Kylmä sää hidastaa varhaisperunan nostoa