Maatalous

Kuivuuden uhka ympäri maailman käänsi viljamarkkinat uuteen nousuun

Kotimaassa kauran kasvavat varastot ovat painaneet sen hintaa.
Carolina Husu
Oraat uhkaavat jäädä kuivuuden alle monessa maassa. Kylmyys on niitä jo paikoin koetellut.

Loivassa laskussa maalis–huhtikuun vaihteessa olleet viljan hinnat saivat maailmalla uutta tuulta alleen, kun kuivuus nousi huoleksi monella mantereella. Myös yöpakkaset ovat olleet huolena.

Yhdysvalloissa on ollut kylmää tärkeillä viljelyalueilla. Kylmyys on voinut vahingoittaa osaa vehnäkasvustoista. Se hidastanee myös maissin kylvöjä ja itämistä.

Samoin Euroopassa ja Mustanmeren maissa on ollut kylmiä öitä. Viljojen kasvu on siten hidasta.

Lisäksi pitkänajan sääennusteet lupaavat Eurooppaan melko kuivaa säätä tuleviksi viikoiksi.

Myös Brasiliassa tilanne näyttää kuivalta.

Viljapörsseissä oli siten viime viikolla nousua. Pariisin hyödykepörssissä vehnän noteeraukset tulevalle syksylle ja ensi keväälle saakka nousivat yli 200 euron.

Rapsin tulevan syksyn noteeraukset ovat ylittäneet 470 euroa tonnilta.

Heiluntaa lienee lähiviikkoina luvassa, kun tiedot tarkentuvat kärsivätkö kasvustot vai eivät.

Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin kärjistyminen ei ole heijastunut viljamarkkinoille. Jos tilanne johtaa viennin häiriintymiseen Ukrainasta tai Venäjältä, näkyisi se todennäköisesti maailman markkinoilla.

Kotimaassa viljojen varastonäkymät ovat riittoisat. Tiukimmille näyttää menevän ohravarastot.

Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) maaliskuussa tekemän viljatasearvion mukaan heinäkuussa ruista olisi varastoissa edelleen vuoden kotimaan kulutusta vastaava määrä.

Kauravarasto riittäisi yli puoleksi vuodeksi kotimaan käyttöön. Kauraa tarvitaan tosin myös vientiin.

Heinäkuussa vehnää on varastoissa sen verran, että selvitään hyvin puinteihin asti. Ohraakin riittää syksyn puinteihin asti.

Jos verrataan viime kesän varastotilanteeseen, niin tänä kesänä kauraa on varastoissa enemmän. Muilla viljoilla varastot olisivat vuodentakaista pienemmät. Määrällisesti eniten kutistuu ohran varastot.

Tuottajajärjestö MTK:n viime viikolla julkaisemassa markkinakatsauksessa paistoi huoli kasvavista kauravarastoista.

Keinot viljataseen tasapainottamiseen löytyvät ottamalla öljy- ja valkuaiskasvit aktiiviseksi osaksi viljelykiertoa, MTK:n katsauksessa todetaan.

Lisäksi viljoille olisi varmistettava sopimuksilla ostaja ajoissa, mieluiten jo ennen kylvöjä.

Viljanostajilla näyttää olevan sama käsitys kauran runsaudesta kuin Vyrillä ja MTK:lla. Kaurasta maksetaan saman verran tai vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Vehnän hinnat ovat nyt noin 30 euroa tonnilta viime kevättä korkeammalla. Esimerkiksi Saksassa maksetuista hinnoista Suomessa ollaan kuitenkin jääty selvästi jälkeen.

Myös rehuohra on noin 30 euroa vuodentakaista korkeammalla, mutta Saksaan verrattuna ollaan perässä.

Sianlihan hinta on jatkanut Euroopassa nousuaan, mutta porsaan hinta laski ensimmäistä kertaa joulukuun jälkeen.

EU-maiden keskihinta e-luokan sianlihalle on huhtikuun alussa noussut 1,57 euroon kilolta. Suomessa hinta kohosi 1,60 euroon. Se on korkein hinta sitten tammikuun alun, mutta viisi prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Saksassa hinta on noussut lähes 1,56 euroon kilolta.

Porsaan hinta ennakoi usein tulevia lihan hintoja. Huhtikuun alussa EU-maiden keskihinta porsaalle laski aivan aavistuksen. Porsaan hinnassa voi nyt olla tasaantumisen aika, sillä se oli noussut yhtäjaksoisesti joulukuun puolivälistä alkaen.

MTK:n markkinakatsauksessa arvioitiin, että sianlihan vienti EU:sta Kiinaan jatkuu vahvana, sillä Kiinassa sikamäärän palautuminen afrikkalaisesta sikarutosta ei ole niin nopeaa, mitä viime vuonna ennustettiin.

Naudanlihan tuottajahinnoissa on MTK:n mukaan jatkunut viime vuoden kaltainen kehitys. Nuoren naudan tuottajahinnat ovat laskeneet ja lehmän tuottajahinta on noussut verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen.

Maailmanlaajuisesti kotieläintuotannon haasteena on ainakin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rehuraaka-aineiden hintojen nousu, MTK:sta todetaan.

Myös vitamiinien ja aminohappojen kustannukset ovat nousseet ja keskimäärin rehukustannukset ovat maailmalla nousseet noin 25–30 prosenttia.

Lue lisää

Tiukoilla viljamarkkinoilla seurataan nyt tarkasti säätä, sianlihan hinta nousi Saksassa kuukaudessa yhdeksän prosenttia

Sian hinta nousee rivakasti Euroopassa – Tanskassa nousua 7 senttiä viikossa

Ruuan hinta hätyyttelee maailmalla ennätyksiä – lannoitteiden ja energian hinnat jatkavat nousuaan

Oliko viljapörsseissä kupla? Hinnat sahasivat viime viikon