Maatalous

Suomenkarja sai oman yhdistyksen vaalimaan ainutlaatuisia rotuja

Suomenkarjan kolme rotua sopivat niin maidon- kuin emolehmätuotantoon.
Kari Salonen
Lapinlehmien yleisin väritys on valkoinen, usein korvat ja turpa ovat mustat tai ruskeat. Jussilan Nuorgam Keisalan tilalta poseerasi Okra-näyttelyssä vuonna 2019 yhdessä Anna Kellokosken kanssa.

Suomenkarjan alkuperäisrotuja itäsuomenkarja, länsisuomenkarja ja pohjoissuomenkarja vaalimaan on perustettu rotuyhdistys. Suomenkarja ry kertoo tiedotteessaan, että sen päätehtävä on tukea rotujen käyttöä, kasvatusta ja geeniperimän säilyttämistä.

Tavoitteena on myös parantaa suomenkarjan asemaa ja tunnettuutta ja tehdä rotuja tutuiksi kuluttajille, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anne Rintamäki

"Länsisuomalainen soveltuu parhaiten maidontuotantoon, itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä käytetään yhä enemmän emolehminä ja maisemanhoitajina. Lapinlehmiä on sekä lypsytiloilla että emolehminä", Rintamäki luettelee tiedotteessa.

"Kaikkien rotujen maidon valkuais- ja rasvapitoisuudet sekä ja juustoutumisominaisuudet ovat hyvät. Liha puolestaan on pienisyistä, mureaa ja maukasta. Maisemanhoitoon suomenkarja soveltuu erinomaisesti keveytensä ja eloisuutensa vuoksi."

Suomenkarja ry on muun toimintansa lisäksi edunvalvoja. Nyt tapetilla on alkuperäisrotutukimalli. Yhdistyksen mukaan sen pitää olla sellainen, että se varmistaa rotujen säilymisen erityisesti maidontuotannossa.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat Rintamäen lisäksi Pekka Hokkanen, Mirva Härkänen, Heidi Suhonen, Jukka Heinäsuo ja Emmi Nurmi. Varajäseniä ovat Laura Hämäläinen ja Riitta Saloniemi.

Suomenkarjatuottajat voivat olla varsinaisia jäseniä ja kannatusjäseniä kaikki suomenkarjan ystävät.

Toistaiseksi Suomenkarja ry:n tavoittaa Facebookin kautta, jatkossa yhdistys saa kotisivut. Varsinaisiksi jäseniksi ovat tervetulleita kaikki suomenkarjatuottajat, kannatusjäseniksi kaikki rotujen ystävät.

Lue myös:

Tunturilehmät ovat pandaa harvinaisempia – silti pohjoismaisia perinnemaisemia laiduntavat usein tuontirodut

Pohjoissuomen- ja itäsuomenkarjaa laitumella — Video: Katso ja kuuntele, kuinka kovaa ääntä karja piti, kun tilan isäntä meni laitumelle

Lue lisää

Alkuperäisrotutuen muutos sittenkin tekeillä MMM:ssä – Juustolayrittäjä: "Virkamiehet on saatava ymmärtämään käytännöt maatiloilla"

Surkea tukimalli vaarantaa tuottajien mielestä suomenkarjan säilymisen – "Valtava pettymys"

"Elämä loksahti kohdalleen vasta kun ostettiin pari lehmää" – Herrakunnan tila asettui Saloon ja tuottaa laidunlihaa

Lapinlehmä Ylläs on rotunsa toinen satatonnari – tamperelainen vanharouva saavutti maitokilojen virstanpylvään