Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Vanhojen nautarotujen maito saattaa nousta arvoonsa terveystuotteiden raaka-aineena

Tutkimuksessa selvitettiin itä- ja länsisuomenkarjan sekä kuuden muun pohjoismaisen alkuperäisrodun maidon oligosakkaridien määrää ja laatua.
Pasi Leino
Kuvassa länsisuomenkarjan lehmä.

Vanhojen pohjoismaisten nautarotujen maidosta saatetaan jatkossa tehdä terveyttä edistäviä elintarvikkeita. Se voisi olla yksi tapa turvata rotujen säilymistä.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin itä- ja länsisuomenkarjan sekä kuuden muun pohjoismaisen alkuperäisrodun maidon oligosakkaridien määrää ja laatua.

Bioaktiiviset oligosakkaridit toimivat suoliston probiootteina ja edistävät immuunijärjestelmän toimintaa.

"Tulokset osoittavat, että alkuperäisrotujen laaja geneettinen monimuotoisuus heijastuu myös maidon koostumukseen. Joiltakin alkuperäisroduilta löytyy kaupallisten rotujen maitoon verrattuna korkeita oligiosakkaripitoisuuksia", tohtori Anne Vuholm Aarhusin yliopiston tutkimusryhmästä kertoo.

"Tämä avaa uusia mahdollisuuksia maidon jatkojalostukseen terveyttä edistävien elintarvikkeiden valmistamisessa."

Tulokset perustuvat maitonäytteisiin, jotka on kerätty NordGenin koordinoimassa NordMilk-verkostohankkeessa vuosina 2016–2017.

NordGen on Pohjoismaiden yhteinen siemenpankki ja geenivarojen osaamiskeskus. Sen tehtävä on varmistaa kotieläinten, kasvien ja metsäpuiden geenivarojen säilyminen.

"Tämä on erinomainen uutinen pohjoismaisille alkuperäisroduille", sanoo NordGen kotieläinsektorin johtaja Mervi Honkatukia. "Jos löydämme niiden tuotteille uudenlaisia markkinoita, luomme viljelijöille taloudellisia kannustimia tukemaan alkuperäisrotujen kasvattamista kaupallisten rotujen sijaan. Se luo uskoa valoisampaan tulevaisuuteen uhanalaisten alkuperäisrotujemme osalta."

Lue lisää

Alkuperäisroduistamme tarvitaan lisää tutkimusta

Lampoloissa märehtii vaatimattomia julkkiksia: ”Suomenlammas lienee suomalaisen maatalouden tunnetuin asia kansainvälisesti”, arvioi Juha Kantanen

Pelson vankilamaatilan geenipankkikarja etsii kotia – uusi kasvattaja saa eläimet ilmaiseksi

Suomalaiset valmiita maksamaan maatiaisten säilymisestä