Maatalous

Raision tulos laski viime vuodesta, investoinnit aiheuttavat painetta kannattavuuteen

Kauppasopimuksen solmiminen EU:n ja Britannian välille oli Raisiolle kaivattu uutinen.
Pasi Leino
Raision pitkäjänteinen strategia, jossa kasvipohjaiset lisäarvotuotteet ovat olleet keskiössä kahden vuoden ajan, näkyy selkeästi investoinneissamme, toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi sanoo.

Raisio konsernin liikevaihto oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 50,0 miljoonaa euroa. Laskua viime vuoden tammi–maaliskuuhun verrattuna tuli 8,7 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 4,7 miljoonaa euroa, laskua 29,0 prosenttia.

"Sanonta ”vuodet eivät ole veljeksiä keskenään” kuvaa erityisen hyvin Raisio-konsernin ensimmäistä vuosineljännestä verrattuna vuoden takaiseen aikaan", sanoo toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Vuosi sitten koronapandemia sai aikaan poikkeuksellisen kysyntäryöpyn, joka kasvatti myyntiä voimakkaasti kaikilla Raision kuluttajamarkkinoilla.

Toinen erottava tekijä on Raisioaquan kauden 2021 myöhäisempi käynnistyminen viime vuotta pidempään jatkuneen talvikauden myötä.

"Edellä mainituista syistä johtuen liikevaihto ja kannattavuus laskivat hyvin poikkeukselliseen vertailukauteen nähden", Kuusniemi sanoo.

Kauppasopimuksen solmiminen EU:n ja Britannian välille oli Raisiolle kaivattu uutinen ja päätös vuosia kestäneelle epävarmuudelle.

Benecol-tuotteet ovat merkittävä artikkeli saarivaltion markkinoilla ja kauppasopimus on mahdollistanut häiriöttömän siirtymisen uuteen tilanteeseen, yhtiön osavuosikatsauksessa sanotaan.

Ensimmäisen vuosineljänneksen investoinnit olivat 6,5 miljoonaa euroa, ollen 13,1 prosenttia liikevaihdosta. Merkittävimmän osuuden tästä muodostaa Raisioon valmistuva, kokonaan uusi kehitys- ja tuotantolaitos.

Käynnistyessään tehdas mahdollistaa Raision osallistumisen vahvasti kasvaviin tuotekategorioihin, mutta sen alkuvaiheen markkinointipanostukset, alkavat poistot ja muu toiminnan aloittaminen aiheuttavat useamman miljoonan euron paineen kannattavuudelle.

Toisen vuosineljänneksen alussa Raisio osti Verso Food Oy:n, joka on lyhyessä ajassa saavuttanut markkinajohtajuuden kasviproteiinituotteiden markkinassa Suomessa.

Vuonna 2021 Raisio arvioi liikevaihdon kasvavan (liikevaihto vuonna 2020 oli 233,6 miljoonaa euroa).

Kasvuinvestointien etupainotteisesti syntyvät kulut aiheuttavat painetta kannattavuuteen verrattuna viime vuoteen.

Lue lisää

Koronarajoitukset iskivät Raision tuotteiden kysyntään – liikevaihto laski

Raisio valmistautuu kolmannen kerran brexitiin

Raision tulos nousi alkuvuonna prosentin, laski heinä–syyskuussa 8 prosenttia – "Emme voi valita toimintaympäristöämme"

Tulosohjeistuksensa koko vuodelta poistanut Raisio julkistaa huhti–kesäkuun lukunsa keskiviikkona