Maatalous

Tältä näyttää kymppitonnin sonni – Atrian sonnihuutokaupassa rikottiin ennätyksiä

Emolehmätilan tärkein työntekijä saattaa matkata uudelle työpaikalleen jopa 600 kilometrin päähän.
Tuukka Kiviranta
Charolais-rotuinen Alakedon Raqu oli toinen Atrian uuden hintaennätyksen tekijöistä.

Siitossonnin hinta ei tiettävästi ole Suomessa koskaan ylittänyt 10 000 euroa – ennen tämän viikon tiistaita.

Haamuraja rikkoutui Atrian sonnihuutokaupassa tuplasti, kun kahden sonnin hinta kipusi 10 050 euroon, Atrian kehityspäällikkö Susanna Vehkaoja kertoo. Atrian aiempi ennätys oli 6 200 euroa.

Hyvä sonni on emolehmätilan tärkein työntekijä, HKScanin emolehmätuotannon asiantuntija Päivi Anttila sanoo. Se saa emot tiinehtymään luotettavasti ja siirtää jälkeläisilleen lihakkaat ja laadukkaat geenit.

Parhaista rotusonneista käydään kovaa kisaa. Se nähtiin tänäkin vuonna isojen lihatalojen järjestämissä sonnihuutokaupoissa.

HKScanin sonnihuutokaupat on perinteisesti pidetty Tammelan Teurolla, mihin karjaa jalostavien sopimustuottajien parhaat sonnit kootaan joka vuosi loka–marraskuussa. Siellä ne ovat tarkassa seurannassa: kasvua, rakenteen kehittymistä, käytöstä ja terveydentilaa tarkkaillaan koko talvi ja parhaat yksilöt valikoituvat myyntiin.

Viime vuonna HKScanin piti nopealla aikataululla vaihtaa perinteinen paikan päällä huutaminen nettihuutokauppaan, Anttila kertoo. Se sujui hyvin, ja nyt jatkettiin samalla mallilla.

Varsinaiset huutokauppapäivät olivat 23. ja 24.4. Ennakkohuutoja sai tehdä jo viikkoa aiemmin. Eläimiin pystyi tutustumaan netissä etukäteen

Myynnissä oli 119 eläintä ja rekisteröityneitä huutajia lähes 70.

Anttila kertoo, että ensimmäinen päivä oli rauhallinen, mutta toisena käytiin jo kovaa kisaa.

Charolaissonni Ristelin Richelieusta ja herefordsonni JJ Robin Hood TXC:stä kamppailtiin tiukimmin. Molempia huudettiin 15 kertaa ja kummankin myyntihinnaksi tuli 6 500 euroa.

Tämän vuoden erikoisuus oli waguysonni Ristelin W Hanzo ET, joka myytiin 3 800 eurolla.

Erityisen iloinen Anttila on siitä, että Viking Genetics osti tänä vuonna huutokaupasta angussonni Alapeuran Sisun keinosiemennyskäyttöön

Huutokaupan aikana myytiin 58 sonnia 4 215 euron keskihintaan.

Huutokauppaa seuraavalla viikolla myyntitahti jatkui tiiviinä, Anttila kertoo. "Osalla tulee huutokaupassa oma hintakatto vastaan, ja sitten mietitään, mikä olisi hyvä vaihtoehto jäljellä olevista sonneista. Osa ei edes osallistu huutokauppaan vaan odottaa sen jälkeistä aikaa."

Anttilan mukaan jäljelle jäänyt sonnijoukko hupenee nyt tavallista nopeampaa tahtia, joten ostajien kannattaa toimia ajoissa. Limousinsonnit on jo myyty.

Kaupaksi käyneet sonnipojat matkaavat työpaikoilleen ympäri Suomea. Ehkä pisin matka tulee Sotkamoon lähteville, Anttila arvioi.

Atrian nettihuutokauppa pidettiin maanantaina ja tiistaina. "Aivan uskomaton monien ennätysten huutokauppa", Susanna Vehkaoja hehkuttaa.

Historiaa tehtiin jo maanantaina, kun Viking Genetics osti ensi kertaa Atrian järjestämästä huutokaupasta sonnin, angus-rotuisen Kotamäen Shamaanin, keinosiemennyskäyttöön.

Atrian aiempi huutokauppahintaennätys oli viime vuodelta, kun angussonni PR Ruttu vaihtoi omistajaa 6 200 eurolla.

Nyt mentiin aivan uusiin lukemiin. Charolais-sonnista Alakedon Raqu ja simmental-sonnista Tapion Iivar maksettiin kummastakin 10 050 euroa (alv 0).

Kolmanneksi korkein hinta, 8 450 euroa, maksettiin simmental-sonnista Pulkkalan Sumo.

Sonnit olivat tarjouksia odottamassa 28.4 lähtien ja kaupat päättyivät porrastetusti maanantaina ja tiistaina.

Jäljelle jäävät sonnit nostettiin torstaina vielä uudelle kierrokselle sähköiseen huutokauppaan. Jälkimyynti päättyy porrastaen 10.5. alkaen.

"Tämä oli kolmas kasvatuserä Mikko Peuran kasvattamon tiloissa Jalasjärvellä", Vehkaoja kertoo.

Sonneja oli kasvamassa 200 ja niistä valittiin siitokseen sopiviksi 144 sonnia viidestä eri liharodusta.

Ensimmäisellä huutokauppakierroksella sonneja myytiin 80, mikä sekin on Atrian ennätys.

Vaikka myyntimäärä nousi, myös sonnien keskihinta nousi edellisvuodesta.

"Ennätysmyynti ei ollut yllätys, sillä kasvukokeessamme oli ollut erittäin tasokas sonnijoukko, joka kasvoi hyvin koko viime talven", Vehkaoja toteaa.

Jo pelkästään yhden vuoden huutokauppasonnien siittäminä syntyy eri puolille maatamme tuhansia pihvivasikoita, Vehkaoja kertoo.

Lue lisää

Pihvikarjan kasvattaja kaipaa selkeyttä naudanlihaketjuun: "Tilakohtaisia valinnan mahdollisuuksia on liikaa, samoin eri rotuja ja kasvatusmalleja"

Toni Jakonen kehittää emolehmätuotantoa määrätietoisesti: "Monet asiat tehdään liian vaikeasti, tiedän sen itsekin kantapään kautta oppineena"

Pihvikarjaliitto selvitti: Suoramyytyä lihaa ostaneet eivät enää halua vaihtaa marketin lihatiskiin – oikein brändätty pihviliha myy

Lihakauppias uskoo pihvikarjanlihan brändäykseen, tuottajat epäileväisempiä