Maatalous

Eläinten ilmeiden tunnistus saattaa olla osa tulevaisuuden navetan tai sikalan arkea

Eläimen ilmeiden seuranta kertoo, onko se rento, stressaantunut vai ehkä aggressiivinen.
Rentoutunut vai stressaantunut, aggressiivinen vai utelias? Tulevaisuuden navetassa tai sikalassa asian saattaa kertoa kasvojentunnistusohjelma.

Moni on törmännyt kasvojentunnistukseen lentokentän passintarkastuksessa tai lukenut sen laajasta käytöstä Kiinassa. Tulevaisuudessa menetelmää saatetaan hyödyntää myös navetoissa ja sikaloissa.

Hollantilaisen Wageningenin yliopiston apulaisprofessori Suresh Neethirajan uskoo, että sikojen ja nautojen hyvinvointia voidaan jatkossa seurata ja parantaa havainnoimalla niiden ilmeitä digitaalisesti.

Osa eläimiä hoitavista saattaa olla hyviä tulkitsemaan hoidokkiensa tunnetiloja, mutta väärien tulkintojen vaara on suuri. Lisäksi ihmisen läsnäolo vaikuttaa jo sinänsä eläimen käytökseen.

Kasvojentunnistusohjelma voi hoitaa homman ammattimaisesti ja etäämpää, ilman inhimillistä tulkintaa.

Neethirajanin kehittämä ohjelma tarkkailee muun muassa eläimen silmän muotoa, kärsän rypistymistä ja korvien liikkeitä. Esimerkiksi sian aggressiivisuutta voi tutkijan mukaan arvioida siitä, miten sen silmänvalkuainen näkyy.

Ohjelman vertailuaineisto luotiin kokoamalla kuvia ja videoita kolmelta kanadalais-, kahdelta yhdysvaltalais- ja yhdeltä intialaistilalta.

Neethirajan toteaa, että eläinten kasvojentunnistuksessa on vielä paljon kehitettävää. Hän kuitenkin uskoo, että menetelmällä on suuria mahdollisuuksia kotieläintaloudessa.

Kun eläinten kokemaa stressiä pystytään luotettavasti havainnoimaan, sitä voidaan vähentää.

Näin pystytään tutkijan mukaan parantamaan sekä eläinten hyvinvointia että esimerkiksi lihan laatua.

Lue lisää

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Sote vie vallan kunnilta maakuntiin

Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn

Syö itsesi mukavaksi!