Maatalous

Video: Näin hankala riesa peuroista tuli saariston varhaisperunalle – metsästystä on enää vaikea lisätä

Harsot kestävät enää puolet siitä mitä ennen, kun peurat ja kauriit tallaavat harsot riekaleiksi Houtskarissa. Peurakantaa ei ole saatu metsästyksellä kuriin, ja saari sai uuden riesan kauriista.
Pasi Leino
Iso harsokasa odotti keväällä poiskuljetusta Houtskarissa. Peurojen takia harsot kestävät enää puolet siitä mitä ennen, harmittelee varhaisperunaa viljelevä Stefan Karlgren.

Varhaisperunaa viljelevä Stefan Karlgren katsoo harmissaan pelloilta kerättyjen harsojen kasaa. Peurojen ja kauriiden takia harsot kestävät enää vuoden tai enintään kaksi, kun aiemmin pärjättiin kahdesta neljään vuotta.

Karlgren viljelee varhaisperunaa Houtskarin pohjoissaarella Mossalassa. Tänä vuonna perunaa kasvaa liki 9 hehtaaria, mikä on aika tavanomainen ala, isäntä kertoo.

Hän arvelee, että peurojen tuhosta kertyy tuhansien eurojen menetykset ja lisäksi harsojätettä kertyy paljon. Poistoharsoille ei ole oikein löydetty uusiokäyttöä.

Karlgrenin mukaan peurakanta räjähti Paraisten saaristossa vajaa vuosikymmen sitten.

Silloin saarella oli 20–30 peuran kaatolupaa. Viime vuonna lupia saatiin 90 ja tänä vuonna haetaan 120 lupaa, Karlgren kertoo.

Karlgren epäilee, ettei peuratuhoille voida enää mitään. "Tehometsästys on vähentänyt ehkä hieman peurakantaa, mutta kauriit ovat tulleet tilalle. Metsästystä on vaikea lisätä, kun nytkin ollaan viisi kuukautta jahdissa."

Peurat ja kauriit ovat oppineet välttämään metsästäjiä. Kauriit pyörivät ympyrää eivätkä koirat pysty ajamaan niitä ulos metsästä.

Hän vetoaa kaikkiin seudun metsästysseuroihin, jotta peurakantaa saataisiin pienemmäksi. Metsästyksessä on keskitytty jo vuosia naaraisiin. Se auttaa vain, jos kaikki metsästäjät toimivat samoin.

Karlgren pöyhii isoa harsokasaa.

Peurat ja kauriit haistavat perunanistukkaat harson läpi. Ne luulevat valkoisia harsoja ehkä lumeksi ja yrittävät kaapia sitä pois, Karlgren miettii.

Harso kestää jotenkuten hirven sorkkien alla, mutta peuran ja kauriin sorkat puhkaisevat harson.

Uudet harsot maksavat noin 1 200 euroa hehtaaria kohti. Lisäksi harsojen vieminen pois ja käsittely maksavat.

Karlgrenin mukaan jätehuoltoyhtiö laskuttaa harsokuorman hakemisesta tuntien mukaan ja aika lasketaan Nauvon lauttarannasta.

Aikaa kuluu vähintään kaksi tuntia suuntaansa neljän lossin taakse ja lastauksen kanssa aikaa kuluu kaikkineen ainakin viisi tuntia, usein enemmän. Tuntiveloitus on 90 euroa, Karlgren kuvaa tilannetta.

Karlgren istutti ensimmäiset varhaisperunat maaliskuun lopulla. Kolea toukokuun alku hidasti perunan kehitystä jopa odotettua enemmän. Nostoja päästään kokeilemaan ensi viikon lopulla.

Lue lisää

Säät ovat vaikuttaneet monen kasvin satopiikkiin – sadon markkinoille tulon yhtäaikaisuus aiheutti laatuhaasteita ja markkinatulpan

Varhaisperunaa on nyt hyvin tarjolla – menekki näyttää yllättäen nihkeältä

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Kotimaiset varhaisvihannekset ehtivät juhannuspöytään