Maatalous

Siipikarjaa saa jälleen ulkoiluttaa, tautisuojausta ei pidä unohtaa – vesilintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssariskiä

Euroopassa riehuva lintuinfluenssaepidemia on yksi historian pahimmista. Erityisesti tauti riepottelee Puolaa ja Saksaa.
Markku Vuorikari
Keväisellä muuttomatkalla olevat vesilinnut voivat levittää lintuinfluenssavirusta. Kuvassa valkoposkihanhia.

Siipikarjan saa jälleen päästää ulos. Eläinten terveys ry ETT kuitenkin kehottaa, että lintuinfluenssariskin takia linnut pidettäisiin vielä sisällä. Parhaillaan Suomeen muuttavat vesilinnut saattavat lisätä lintuinfluenssatapauksia.

Ulkoilevat linnut on syytä suojata huolellisesti, jotta ne eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa. Niiden rehut ja juomavesi kannattaa tarjota sisällä, jotta ne eivät houkuttele paikalle luonnonvaraisia lintuja, ETT muistuttaa.

Olivatpa linnut sisällä tai pääsevät ulos, siipikarjatiloilla on syytä huolehtia tautisuojauksesta.

Siipikarjan lakisääteinen ulkonapitokielto päättyi 31.5.

Suomen tuorein lintuinfluenssatartunta todettiin Kiteellä Pohjois-Karjalassa 17.5. kuolleena löytyneeltä valkoposkihanhelta. Kuolinsyy varmistui toukokuun lopulla.

Virus on korkeapatogeenista eli suurta kuolleisuutta aiheuttavaa tyyppiä H5N1, Ruokavirasto tiedottaa. Samaa viruskantaa todettiin toukokuun puolivälissä Helsingistä löydetyltä valkoposkihanhelta.

Ruokavirastossa on tutkittavana useita luonnonvaraisia lintuja lintuinfluenssaepäilyn vuoksi. Mikäli epäilee siipikarjan tai villilintujen saaneen tautitartunnan, siitä pitää välittömästi ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kansalaisia.

Merkkejä villien lintujen sairastumisesta voivat olla esimerkiksi joukkokuolema tai yksittäinen kuollut petolintu. Tällaisista havainnoista on syytä ilmoittaa.

Euroopassa riehuva lintuinfluenssaepidemia on yksi historian pahimmista, Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa kertoo tuoreessa raportissaan.

Viime ja tänä vuonna lintuinfluenssaan on sairastunut 22 400 000 tuotantolintua 28 maassa.

Virus on 24.2.–15.5. saastuttanut 580 siipikarjaa, joista 297 sijaitsee Puolassa ja 168 Saksassa. Luonnonvaraisten lintujen tautipesäkkeistä 603 on löydetty Saksassa, 167 Tanskassa ja 56 Puolassa.

Tietoa lintuinfluenssasta Ruokaviraston sivuilla. Lue täältä, miten tunnistat lintuinfluenssan ja miten tauti leviää

Tietoa lintuinfluenssasta ja muista siipikarjan taudeista Eläinten terveys ry:n sivuilla

Lue myös:

Ensimmäinen korkeapatogeeninen lintuinfluenssa löydetty Suomessa – todettiin valkoposkihanhella Helsingissä

Imatralta ja Salosta on löytynyt uusia lintuinfluenssatapauksia – molemmat korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa tyyppiä

Lintuinfluenssa räjähtänyt käsiin Saksassa – viikossa tauti levinnyt kymmenille tiloille

Lue lisää

Merikotkan poikasella todettiin lintuinfluenssa Närpiössä

Hallinto-oikeus hylkäsi luonnonsuojeluliiton valituksen Tohmajärven hanhiluvasta – 12 viljelijän lupa oli ensimmäinen viime toukokuussa myönnetty ampumislupa

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen