Maatalous

Jalasjärveläisellä maitotilalla soi puhelin aamuyöllä: "Teidän lehmiänne on tainnut karata valtatielle asti"

Neuvokas työhön matkalla ollut ohikulkija kaivoi tilan puhelinnumeron netistä ja soitti isäntäväen hätiin. Lehmien yölliset bileet tallentuivat valvontakameralle.
Jarno Mela
Kaikkiaan vain noin 15 lehmää pääsi navetasta karkuun saatuaan itse veräjän auki. Kuvituskuva.

"Kuusi hiehoa oli ennättänyt jo valtatielle asti, mutta onneksi kaikki saatiin takaisin. Ohikulkija oli googlettanut meidän tilan ja herätti soitollaan. Se oli todella ystävällistä", kertoo Liisa Vuorela Koskenojan tilalta. "

"Ei siinä auttanut muu kuin singahtaa matkaan. Lomittaja oli jo tulossa töihin ja soitin hänet hätiin. Hän pääsi autolla valtatie 19:lle eläinten eteen, etteivät menneet enää sen yli. Lehmät tulivat kiltisti navettaan kutsuhuudostani."

Tilalla tiedetään mistä kohtaa lauma karkasi tielle, koska maastossa on siitä merkkinä "ruskeaa kultaa". Leikkisä kuvaus on, että lehmä sontii 1,4 kertaa kokonsa verran päästessään vapaaksi.

"En uskalla edes ajatella, mitä olisi tapahtunut eläinten päästessä maitohuoneeseen. Siellä bufferisäiliö olisi voinut kaatua, kun 800-kiloinen eläin käy kääntymässä vieressä. Luojan kiitos, ovi oli suljettu."

Vaaralliselta näyttänyt tilanne kääntyi lopulta voitoksi.

"Aivan erityisen hienoa on, että näyttää toistaiseksi siltä, ettei kukaan niistä onnu. Teimme pikatsekkauksen, ettei kukaan vuoda verta."

Vuorelan mukaan on mielenkiintoista, että lehmät eivät lähde kovin kauas navetan vierestä tuntienkaan vapaaksi pääsyn aikana. Lopulta kuusi ummessa ollutta eläintä, joiden joukossa oli tiineitä hiehoja, olivat menneet 200 metrin matkan valtatielle.

Suunnitelmissa on miettiä, kuinka vahva aita pitää laittaa, etteivät pääse sinne uudelleen.

"Jälkeenpäin ajatellen toissayö oli aivan hauska tilanne. Siinähän se menee samassa, kun valmistellaan perheelle yo-juhlia koko ajan", Vuorela naurahtaa.

Pahimmillaan luku olisi voinut kasvaa 50 lehmään.

"Siinä olisi ollut lisää keksijöitä yöllisiin bileihin. Ihan loistava asia on tuo valvontakamera, kun siitä näkee mitä on tapahtunut", Vuorela kiittää.

Katso nopeutettu video lehmien öisestä juoksusta

Lue lisää

Katso video: Lehmät vilvoittelevat hellepäivänä viileässä vesisuihkussa

Virtuaalisissa karjanäyttelyissä lajiin pääsevät tutustumaan myös ne, joilla ei ole mahdollisuuksia irrottautua tilaltaan

Riistakameramarkkinoille on tunkua, sillä kysyntä luo tarjontaa – "Uusia private label -tuotemerkkejä pyrkii markkinoille, ja niitä myös poistuu lähes samaa tahtia”

"Kiinnostavinta oli se, että lapsi mahtuisi pötsiin päiväunille", tuumaa ekaluokkalainen lukija Irina ja Nailon Piit -lehmäkirjasta