Maatalous

Kylmäpäisin lähetti maataloustukihakemuksen 16 sekuntia ennen määräaikaa – "Pienikin häiriö olisi voinut siirtää sen keskiviikon puolelle, jolloin tuista olisi leikattu prosentti"

Maatalouden tukihakemukset jätettiin historiallisen myöhään. Ruokaviraston tietokoneet olivat lujilla etenkin maanantaina, huojuivat mutta kestivät.
Timo Filpus

Ruokavirastossa jännitettiin puolitoista viikkoa sitten, miten sähköinen tukihaku sujuu. Vasta alle puolet hakemuksista oli jätetty, mikä oli poikkeuksellisen vähän.

Maanantaina järjestelmät huojuivat mutta pysyivät pystyssä. Sisään tuli ennätyksellisesti lähes 6 000 hakemusta yhden päivän aikana, kertoo johtava asiantuntija Jussi Tuumi Ruokavirastosta.

Tuumin mukaan hakemusten ruuhkautumista loppupäiviin osattiin odottaa, kun kylvöt ovat kesken ja myöhässä rankkojen sateiden, märkyyden ja koleuden takia.

Viimeisin ajallaan jätetty sähköinen hakemus tuli sisään 16 sekuntia ennen takarajaa, tiistain ja keskiviikon välistä keskiyötä ja viimeisen tunnin aikana jätettiin 137 hakemusta, Tuumi kertoo.

”Itse en olisi uskaltanut jättää hakemusta näin viime tippaan. Pienikin häiriö olisi voinut siirtää tukihakemuksen välittymisen keskiviikon puolelle, jolloin tuista olisi leikattu prosentti.”

Tuumin mukaan hakukierros lähti käyntiin normaalisti, mutta äitienpäivän jälkeen alettiin jäädä jälkeen. Ensin se näkyi tukihakemusten luomisessa ja hetken päästä hakemusten jättämisessä.

Tuumi arvelee maanantain vilkkauden johtuneen siitä, että viljelijät tiesivät ruuhkasta eivätkä uskaltaneet luottaa siihen, että koneet toimivat viimeisenä hakupäivänä tiistaina.

Viljelystä luopuminen näkyy viljelijätukia hakeneiden määrässä. Hakemuksia kertyi yhteensä 46 500, mikä on vajaa kaksi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Mikäli väheneminen jatkuu samaa tahtia myös lähivuosina, tilaluku alittaa 40 000 tilan rajan vielä tällä vuosikymmenellä, Tuumi miettii. Tyypillistä on, että tukikauden vaihtuessa luopuvia on enemmän kuin muulloin.

Viljelytukien haku on siirtynyt lähes kokonaan sähköiseksi. Yli 95 prosenttia hakemuksista jätettiin verkossa. Paperiversion toimitti 2 200 viljelijää ja monet heistä viljelevät pientä, alle 20 hehtaarin tilaa.

Timo Filpus
Lue lisää

Älä polta hukkakaurasäkkejä avotulella – metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Moni uusi metsien tuhohyönteinen on käynyt jo vaarallisen lähellä

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”