Maatalous

Nyt kannattaa investoida maatilan energiaratkaisuihin – biokaasun tuotantoinvestointiin avustus voi olla jopa 50 prosenttia

Neuvojalta saa apua energian säästöön. Viljelijä maksaa neuvojan työstä vain arvonlisäveron osuuden.
Markku Pulkkinen
Kuvituskuva eläinhallin katolle asennetusta aurinkopaneelista Saksassa.

Viljelijöillä on nyt hyvä mahdollisuus saada maatilalleen rahoitusta energiantuotantoinvestointien uudistamiseen ja peruskorjaukseen, kuten lämpökeskuksiin, aurinkopaneelien hankintaan tai biokaasulaitoksen rakentamiseen, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan.

Suomi on saamassa EU:n elpymisvaroista lisärahoitusta energiantuotantoinvestointien lisäksi niihin maatilojen investointeihin, jotka parantavat työympäristöä tai tuotantohygieniaa tai edistävät eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa.

Rahoituksen avulla voi esimerkiksi vaihtaa maatilan energiaratkaisut energiaa säästäviin ja uusiutuvaa energiaa hyödyntäviin vaihtoehtoihin.

Tällaisia investointeja voivat olla esimerkiksi aurinkopaneelien tai led-valaisimien hankinta, hakelämpökeskuksen rakentaminen ja maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantolaitoksen rakentaminen.

Jos kyseessä on ympäristön tilaa tai eläinten hyvinvointia parantava investointi, avustusta voi saada 35 prosenttia investoinnin kustannuksista.

Näitä investointeja ovat muun muassa multaimet, lantaloiden kattamiset, ilmanvaihdon parantamiset tai navetoiden parsimatot.

Jos multain tai vastaava laite hankitaan lietelannan sijoituslevitystä varten, siihen voi saada 40 prosentin avustuksen niissä tapauksissa, joissa laite tulee kahden tai useamman tilan käyttöön tai laite hankitaan peltojen talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisalueella.

Energiantuotannon investointiin, kuten tuulivoimalan hankintaan, voi saada 40 prosentin avustuksen.

Maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantoinvestointiin avustus voi olla jopa 50 prosenttia.

Elpymisvaroista saatavaa lisärahoitusta voi käyttää myös työympäristöä ja tuotantohygieniaa parantaviin investointeihin, kuten apevaunut ja tuotantopihojen asfaltoinnit. Näihin avustusta voi saada 30 prosenttia.

Jos viljelijä haluaa kattavan arvion maatilan energiansäästömahdollisuuksista, sen voi saada tilaamalla energiasuunnitelman neuvojalta. Neuvojien työtä tuetaan maaseuturahastosta, joten viljelijän ei tarvitse maksaa neuvojan työstä kuin arvonlisäveron osuus.

Rahoitusta haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa.

Alueellinen ely-keskus käsittelee hakemukset ja tekee päätöksen investoinnin rahoittamisesta. Investoinnin toteuttamisen voi aloittaa vasta kun viljelijä on saanut ely-keskuksesta myönteisen rahoituspäätöksen.

Lisätietoja tuen hakemisesta saa ely-keskusten maaseutuyksiköistä.

Rahoitusta voi jo hakea, mutta varat varmistuvat vasta myöhemmin tämän vuoden aikana, sillä EU-komissio käsittelee yhä Suomen esitystä EU-maaseuturahaston rahoituskohteista.

Lue lisää

Tutkimus: Fossiilisähkön käyttö kääntyy laskuun, kun kehittyvät maat investoivat aurinkoon ja tuuleen hiilen sijaan

Ympäristöministeri Mikkonen vaikuttui tilavierailulla biokaasuvoimalasta: "Tämän tyyppisiä ratkaisuja kannattaisi laajasti levittää"

Ei lisätä liikenteen päästöjä

Yle uutiset: Ilpo Wennström perusti maatilalleen biokaasulaitoksen, ja jättimäinen sähkölasku kutistui murto-osaan entisestä – investointituen korotus lisäsi hakemuksia