Maatalous

Öljykasvien hintapiikki taittui yhtä nopeasti kuin alkoikin

Syynä rapsin hinnan romahdukseen Euroopassa on yhdysvaltalaisen soijan hinnan painuminen. Markkinoihin vaikuttavat nyt voimakkaasti Yhdysvaltojen säät, saksalainen maatalousjulkaisu AgrarHeute arvioi viime viikolla.
Johannes Tervo
Rapsin hinta oli näin alhainen viimeksi viisi kuukautta sitten.

Rapsin hinta on romahtanut viime päivien aikana. Torstaina rapsin hinta Euroopan futuurimarkkinoilla jatkoi laskevaa trendiään ja perjantaina rapsin noteeraus käväisi alle 480 eurossa tonnilta Pariisin hyödykepörssissä.

Viimeksi hinnat olivat näin alhaiset helmikuun alussa. Vielä kesäkuun alussa rapsin futuurihinta oli noin 545 euroa tonnilta.

Syynä rapsin hinnan romahdukseen Euroopassa on yhdysvaltalaisen soijan hinnan painuminen. Markkinoihin vaikuttavat nyt voimakkaasti Yhdysvaltojen säät, saksalainen maatalousjulkaisu AgrarHeute arvioi viime viikolla.

Pitkään jatkunut kuivuus on vaikuttanut maissin, soijan ja vehnän satoon, mutta sääennusteet lupailevat sadetta. Maailmanmarkkinoilla nähtävät laskut ovat sääennusteiden ja Yhdysvaltojen maissin kerrannaisvaikutuksia, eikä tulevista sateista ole varmuutta.

Lisäpainetta rapsin hintoihin tuovat Yhdysvaltojen maatalousministeriön ja Euroopan komission ennusteet tulevasta rapsisadosta Euroopassa.

Sadosta on tulossa ennakoitua suurempi. Erityisesti Saksaan odotetaan suurempaa satoa kuin muutama viikko sitten.

Jos analyytikoiden ennustukset 3,7 miljardin kilon sadosta Saksassa toteutuvat, maa nousee Ranskan ohi Euroopan suurimmaksi rapsintuottajaksi.

Ranskan rapsisadoksi arvioidaan 3,3 miljardia kiloa. Kolmanneksi suurin tuottaja on Puola, jonka satoarvio on 2,9 miljardia kiloa.

USDA arvioi kesäkuun alussa Euroopan rapsisadon olevan 17,2 miljoonaa tonnia. Viljelyalaksi arvioitiin 5,2 miljoonaa hehtaaria.

Hyvät hinnat ja myöhäinen kevät lisäsivät Suomessa kiinnostusta öljykasveihin ja kevätrypsin ala kasvoi lähes 10 000 hehtaaria, Luken viime viikolla julkaisemista ja tukihakemuksiin perustuvista tiedoista ilmenee.

Lue lisää

Euroopan tulvat eivät juuri näy viljaennusteissa – eurooppalaista ennustetta sadon määrästä laskettiin hieman kesäkuisesta, mutta edelleen määrä ylittää reippaasti keskimääräisen

Vanhoja viljavarastoja syödään tyhjiksi ensi talvena, tämän syksyn ohra- ja ruissato eivät yksin riitä

Luke: 3,1 miljardin kilon viljasato mahdollinen, sato jää keskimääräistä heikommaksi

Hyvä hinta ja onnistumiset kannustavat kokeilemaan syysöljykasveja – "Syysöljykasvit onnistuvat epäonnistuessaankin"