Maatalous

Häkkikielto ei tuo Suomelle radikaaleja muutoksia, MTK sanoo: "Sika- ja kananmunatuotannossa muutoksia on jo tehty"

Tuottajat ovat tehneet jo muutoksia häkittömään tuotantoon, MTK:sta kerrotaan.
Kari Salonen, Pasi Leino, Markku Vuorikari
Euroopan komissio haluaa eroon munivien kanojen, emakoiden, vasikoiden, kanien, broilereiden, viiriäisten, ankkojen ja hanhien häkkikasvatuksesta.

Euroopan komission ehdottama häkkituotannosta luopuminen ei ole Suomelle radikaali, MTK sanoo.

Porsitushäkeistä on luovuttu jo monella tilalla. Myös kananmunatuotannossa häkkikasvatuksesta ollaan siirtymässä pois.

”Sika- ja kananmunatuotannossa on jo menossa sanansuuntaisia muutoksia markkinapaineen takia. Siirtymäajasta tulee kuitenkin saada riittävän pitkä ja rahoituksen on oltava kunnossa, jotta muutoksia saadaan tiloilla aikaan ilman taloudellisia ongelmia”, maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo.

Lainsäädäntö tulee Åbergin mukaan laittaa toimeen kaikissa jäsenmaissa samaa aikaan. ”Ei kuten sikadirektiivissä, jossa osa maista jätti tarkoituksellaan noudattamatta, eikä siitä koidu mitään seuraamuksia.”

Åberg pitää tärkeänä, että muutos ulotetaan myös tuontiin.

”Tätä ei tule tehdä siten, että häkkimunatuotanto on EU:ssa kielletty, mutta samalla sallitaan EU-alueelle tuontia maista, joissa kanoja on pidetty häkissä.”

Euroopan komissio esittää vuoteen 2023 mennessä lainsäädäntöehdotuksen, jolla se aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit EU:ssa.

Ehdotus tulee osaksi EU:n Pellolta pöytään -strategiaa, jolla EU tavoittelee entistä kestävämpää maataloustuotantoa vuoteen 2030 mennessä.

Komission ehdotus koskisi ainakin munivia kanoja, emakoita ja vasikoita, kaneja, broilereita, viiriäisiä, ankkoja ja hanhia. Komissio ei vielä kerro, millainen siirtymäaika häkkikieltoon on tulossa.

Suomen kannalta merkittävää on se, että turkiseläimet tuskin ovat tulevassa lainsäädäntöehdotuksessa mukana.

Euroopan parlamentin poliittisessa julistuksessa jäi epäselväksi, pitäisikö turkiseläimet saada häkkikieltoon mukaan.

Komission valmistelema uudistus on peräisin häkkikieltoon tähtäävästä End the Cage Age -kansalaisaloitteesta, joka keräsi viime vuosien aikana 1,4 miljoonaa allekirjoitusta eri EU-jäsenmaista.

Myös Euroopan parlamentti vaati kaksi viikkoa sitten EU-komissiota päivittämään eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön.

Komissio aikoo tehdä aiheesta vaikutustenarvioinnin. Komissio arvioi, että lainsäädäntö voisi tulla voimaan vuonna 2027.

Lue lisää

Suomalaisia pakasteita viedään nyt Kiinan markkinoille K-ryhmän ja MTK:n yhteistyöllä – Alibaban verkkokaupassa ei ole aikaisemmin myyty pakastetuotteita

Kaikille samat säännöt

Maataloustuki on väärä termi

EU-komissio aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit 2027 mennessä – turkiseläimet eivät ole listalla mukana