Maatalous

70 miljoonaa viljakiloa lastattiin vientiin huhtikuussa – Alkoholin viennissä neljänneksen arvonnousu

Maataloustuotteita ja elintarvikkeita vietiin huhtikuussa 2021 noin 0,14 miljardin euron arvosta ja tuotiin reilulla 0,4 miljardilla eurolla.
Johannes Tervo
Elintarvikekauraa lastattiin vientiin vuonna 2017 Kaskisissa.

Edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna sekä viennin että tuonnin arvo laskivat noin seitsemällä prosenttia, kertoo ennakkotietona Luonnonvarakeskus (Luke).

Viljan vientimäärä oli huhtikuussa 2021 noin 70 miljoonaa kiloa. Vientimäärä oli satovuonna 2020/2021 (heinä–huhtikuu) kolmanneksen pienempi kuin vastaavalla jaksolla 2019/2020. Viljan tuontimäärä laski samalla ajanjaksolla noin kahdeksalla prosentilla. Viljan tuontimäärä huhtikuussa oli noin 8,6 miljoonaa kiloa.

Maito- ja meijerituotteiden viennin arvo laski noin neljällä prosentilla edellisen vuoden huhtikuusta, viennin määrän laskiessa noin kaksi prosenttia. Maito- ja meijerituotteiden tuonnin arvo ja viennin määrä säilyivät ennallaan.

Lihan viennin arvo nousi 18 prosentilla edelliseen huhtikuuhun verrattuna, viennin määrän noustessa 22 prosentilla. Lihan tuonnin arvo laski noin prosentilla, samalla kun tuodun lihan määrä nousi 12 prosentilla.

Hedelmien ja marjojen viennin arvo laski yhdeksällä prosentilla edelliseen huhtikuuhun verrattuna, niiden tuonnin arvon laskiessa kahdeksalla prosentilla. Vihannesten viennin arvo nousi puolestaan noin 45 prosentilla, tuonnin arvon noustessa samaan aikaan 22 prosentilla.

Alkoholijuomien viennin arvo nousi neljänneksellä edellisen vuoden huhtikuusta; niiden tuonnin arvon noustessa vain reilun prosentin.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden viennin arvo oli vuonna 2020 kaikkiaan yli 1,7 miljardia euroa. Viennin arvo on kasvanut vuosien 2015–2020 välisenä aikana huimasti, lähes neljännesmiljardilla (+16 %).

Tuonnin arvo oli puolestaan noin 5,3 miljardia euroa. Siinäkin oli vuoteen 2015 verrattuna noin neljännesmiljardin kasvu (+5 %). Suhteellisesti viennin kasvu on ollut selvästi voimakkaampaa kuin tuonnin kasvu.

Lue lisää:

Juotavaa puuroa Kiinaan – Myllyn Paras odottaa miljoonamyyntiä

Lue lisää

"Vaikuttaa pirstaloituneelta", ETL:n uusi toimitusjohtaja suomii Suomen ruokavientiä, mutta näkee yhden valtin

Elintarviketeollisuuden uusi nokkamies on hakenut työkokemusta McDonald'seista kuntosaleihin – kauppaketjuihin hän ottaa vielä kantaa yhtä varovasti kuin edeltäjänsä

Elintarvikevienti kasvoi alkuvuonna eniten Kiinaan ja Venäjälle

Syödäänkö Suomessa tulevaisuudessa kotimaista sinilupiinia tai soijaa?