Maatalous

Villisikojen aiheuttamat satovahingot tuplaantuivat Ruotsissa kuudessa vuodessa

Moni viljelijä on luopunut kasveista, joita villisiat suosivat.
Jukka Pasonen
Villisika on pahin sadon tuhoaja.

Villisiat tuhosivat viime vuonna Ruotsissa 85 400 tonnia viljaa, 1,4 prosenttia koko viljasadosta, Ruotsin maatalousvirasto raportoi.

Määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2014, jolloin tiedot viimeksi koottiin.

Kaikkiaan villieläimet tuhosivat Ruotsissa viime vuonna 165 000 tonnia viljaa.

Villisika on sadon tuhoajista pahin. Moni viljelijä on luopunut kasveista, joita villisiat suosivat, virasto kertoo raportissaan. Varsinkin hernettä ja kauraa on vaihdettu muihin kasveihin.

Raportissa on listattu villisikojen lisäksi muun muassa hirvien, saksanpeurojen, kuusipeurojen, kurkien, hanhien, varislintujen ja karhujen tekemät vahingot.

Viljaa, palkoviljoja tai öljykasveja viljelevistä 54 prosenttia ilmoitti, että villieläinvahinkoja on yhdellä tai useammalla kasvilla. Ruokaperunan viljelijöistä vastaava osuus oli 26 prosenttia.

Villieläintuhot ovat hyvin alueellisia. Monen pelloilla ei ole tuhoja ollenkaan, kun taas kaksi prosenttia viljelijöistä ilmoittaa, että eläimet tuhosivat viime vuonna yli puolet heidän viljasadostaan.

Erityisen paljon tuhoja raportoitiin Södermanlandin läänissä Tukholman lounaispuolella.

Lue lisää

Estonian turma pelästytti hetkeksi risteilijät laivoilta – pandemia rajoituksineen on iskenyt matkustajavarustamoihin toisin

Yle uutiset: Vahva villisikakanta osassa Kanta-Hämettä – täysin tarkkaa tietoa kannasta ei ole

"Selvällä suomen kielellä sanottuna siellä on niin paljon siansontaa, ettei sitä pysty puimaan" – Kaakkois-Suomessa villisiat ovat viljelijöiden vihollisia

Sipoossa 11 villisikaa sai surmansa kolarissa – Auto lanasi laumaan moottoritiellä 120 km/h nopeudella