Maatalous

Pölyttäjien pöytään katetaan ravintokasveja ympäristösitoumuksen avittamana

Jos Suomen laatima luonnos EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kansallisesta toteuttamisesta päätyy käytäntöön, viljelijöillä on mahdollisuus saada tukea pölyttäjien olojen kohentamiseen.
Kari Salonen, Jaana Kankaanpää
Esimerkiksi rypsi, mansikka ja hunajakukka ovat pölyttäjille mieluisia.

Ympäristösitoumuksen antava viljelijä voi cap-ohjelmakaudella pakollisten toimien lisäksi ehkä päättää, että haluaa omalla tilallaan edistää pölyttäjien oloja. Pölyttäjäpalvelut, pölyttäjien ravintokasvit ja pölyttäjähyönteispellot sisältyvät Suomen laatimaan luonnokseen EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) suunnitelmaan.

Pölyttäjäpalvelut tarkoittavat nimensä mukaisesti sitä, että tilalla joko käytetään pölyttäjäpalveluita tai tarhataan mehiläisiä. Pesät voivat olla viljelijän omia tai ulkopuolisen mehiläistarhaajan omistuksessa.

Viljelijän ja tarhaajan on tehtävä yhteistyöstään kirjallinen sopimus. Se tai kuitti ostetuista palveluista toimitetaan hallinnolle. Viljelijän omat mehiläispesät hallinto pystyy tarkastamaan pitopaikkailmoituksesta.

Pölyttäjille sopivien ravintokasvien viljeleminen edellyttää, että tilalla on viljelykierrossa vähintään yhdellä peruslohkolla pölyttäjien ravintoa tarjoavia kasveja. Ne voivat olla yksi- ja kaksivuotisia tuotantokasveja, joista korjataan satoa.

Cap-suunnitelman mukaan pölyttäjien ravintokasveja ovat rypsi, rapsi, auringonkukka, tattari, kumina, sinappi, härkäpapu, herne, öljyhamppu, morsinko, mansikka, vadelma, hedelmäpuut tai marjapensaat.

Pölyttäjähyönteispelto puolestaan kylvetään kasveilla, jotka edesauttavat pölyttäjien ravinnonhankintaa ja elävöittävät kukkiessaan maisemaa.

Pelto kylvetään joka vuosi uudestaan, ja sen on oltava vähintään 0,3 hehtaarin kokoinen. Käytettävässä siemenseoksessa pitää sisältää kahden tai useamman cap-suunnitelmassa lueteltujen kukkivien kasvien tai kasvisryhmien siemeniä vähintään 70 prosenttia seoksen painosta.

Sopivia kasveja ovat auringonkukka, hunajakukka, sinimailanen, persianapila ja muut kylvövuonna kukkivat apilat, keltalupiini, virnat, tattari, ruiskaunokki, ahdekaunokki, malvat/malvikit/maloppi, kehäkukat tai öljypellava. Kasvusto on säilytettävä 15.8. asti.

Luonnos Suomen cap-suunnitelmaksi on parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy 10. syyskuuta.

Lue myös:

Pienikin siitepölyn torjunta-ainejäämä riski pölyttäjille, kimalainen voi jopa menettää muistinsa

Mehiläistarhaaja saa harvoin maksun pölytyspalvelusta vaikka sen kysyntä kasvaa

Tietoa pölytyspalvelusta

Luonnos Suomen CAP-suunnitelmaksi

Lue lisää

Tiesitkö, että kukkakärpäslajeja on yli 900 ja ne ovat mehiläisten sekä kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä?

MTK: Uusi tukijärjestelmä "tulee muuttamaan viljelyä kasvinviljelytiloilla" – kannusteet syysmuokkaukseen ja kevätviljakiertoon heikkenevät

Mehiläishoitaja tyrmää puistoista löytyvät kimalaisbaarit: "Jos hunajan joukossa on sokeriliuosta, niin se voidaan pahimmassa tapauksessa tulkita elintarvikeväärennökseksi"

Sielukas ja sulokas: Kimalaista kivempaa eläintä saa etsiä