Maatalous

Lantmännenin peittauksen korvaavalle ThermoSeed -käsittelylle innovaatiopalkinto

Menetelmässä siemeniä käsitellään höyryllä niin, että kasvitaudinaiheuttajat tuhoutuvat, mutta siemen ei menetä itävyyttään.
Pasi Leino
Kuvassa käsittelemätöntä kauraa. ThermoSeed -käsiteltyä viljaa olisi turvallista syödäkin.

Ruotsalaisen Lantmännenin ThermoSeed -siemenkäsittelymenetelmä on saanut eurooppalaisten maa- ja metsätalousosuuskuntien kilpailussa innovaatiopalkinnon.

Menetelmässä korvataan peittausaineen käyttö lämpökäsittelyllä.

Palkinnon perusteluissa ThermoSeedin todetaan olevan tehokas ja ympäristöystävällinen. Sen vaikutusten on todettu vastaavan peittausaineiden tehoa.

Euroopan viljelijöitä ja osuuskuntia edustavan Copa Cogecan järjestämään kilpailuun osallistui yli 100 maa- ja metsätalouden osuuskuntaa. Kilpailulla haluttiin nostaa esiin innovaatioita, jotka tukevat niin taloudellista, sosiaalista että ympäristön kestävää kehitystä.

ThermoSeed -käsittely perustuu vesihöyryyn ja lämpöön. Menetelmällä saavutetaan tutkimusten mukaan perinteisiä kemikaaleja vastaava teho kaikkiin siemenlevintäisiin kasvitauteihin ohran ja vehnän lentonokea lukuun ottamatta.

Siemeniä käsitellään höyryllä niin, että kasvitaudinaiheuttajat tuhoutuvat, mutta siemen ei menetä itävyyttään.

Ruotsissa ja Norjassa noin puolet käytettävästä kylvösiemenestä on ThermoSeed -käsiteltyä.

Pöytyällä sijaitseva Vihervakka rakentaa parhaillaan Suomen ensimmäistä ThermoSeed linjastoa. Lantmännen Agro omistaa Vihervakasta vajaat 40 prosenttia, muita omistajia ovat paikalliset viljelijät.

EU:ssa on suuri paine kemikaalien käytön vähentämiseen maataloudessa. Siihen tähdätään muun muassa EU:n komission pellolta pöytään -strategiassa. Lantmännen näkee ThermoSeedin yhtenä ratkaisuna näihin tavoitteisiin.

Lue myös:

Lantmännen tuo peittauksen korvaavan menetelmän Suomeen – siementen höyrykäsittely tehoaa kasvitauteihin ja sopii myös luomutiloille

Lue lisää

Hankkija ja Lantmännen investoivat hartiavoimin uusiin kauppapaikkoihin

Taistelu rehun markkinaosuuksista muuttaa maatalousbisnestä - Nautasuomi voi kasvaa yllättävän suureksi toimijaksi

Avena tekisi uuden sadon viljakaupat jo keväällä – vain harva viljelijä tarttuu tarjoukseen

Lantmännen tuo peittauksen korvaavan menetelmän Suomeen – siementen höyrykäsittely tehoaa kasvitauteihin ja sopii myös luomutiloille