Maatalous

Oletko koskaan miettinyt, miltä näyttää basilikan sadonkorjuu? Katso lukijan videolta!

Basilikasta voi saada lämpimän kesän aikana kaksikin satoa eteläisessä Suomessa. Se nauttii yli 20 asteen lämpötilasta.

Yrttisato valmistuu samanaikaisesti tänä vuonna muiden kasvien tavoin. Petri Koivisto Nordic Herbs Oy:lta kertoo, että kuivauspinta-ala alkaa sen takia käydä vähiin.

Koivisto viljelee basilikaa avomaalla muiden yrttien ohessa Säkylässä. Hän kertoo avomaalla viljellyn basilikan maun olevan vahvempi kuin kasvihuoneessa kasvatetun. Yrttejä toimitetaan Koiviston luotsaamalle yritykselle jonkin verran myös alihankkijoiden sekä viljelysopimusten kautta.

Yrtit kuivatetaan, kauppakunnostetaan ja myydään mausteena yrityksen oman Yrttipaja-brändin alla tai toimitetaan kilotavarana asiakkaille. Hän kertoo basilikan olevan epävarma viljeltävä, sillä se ei kestä yhtään kylmää. Viiden asteen raja on kriittinen. Se vaatii paljon lämpöä kasvaakseen ja tänä kesänä sitä on riittänyt. Koiviston sanojen mukaan basilika rakastaa yli 20 asteen lämpötilaa.

"Vanhan kansan viisauden mukaan basilikan taimet istutetaan maahan Kustaan päivänä, koska tämän jälkeen ei hallaa pitäisi enää tulla", Koivisto kertoo.

Taimet esikasvatetaan ennen istutusta kasvihuoneessa.

Basilika kylvettiin tänä vuonna tavallista aikaisemmin, jotta kasvusto voitaisiin latvoa ennen maahan istutusta.

"Se näytti tuottavan tulosta ja näyttäisimme saavamme melkein tuplasadon", Koivisto iloitsee. Lisäksi maalta puskee vielä uutta kasvustoa.

Hän kertoo, että tänä vuonna basilikan satovuosi vaikuttaa hyvältä. Kuivauksen jälkeen kuitenkin vasta selviää, paljonko kauppakuntoista tavaraa saatiin.

"Basilika täytyy korjata kukinnan alkaessa", Koivisto sanoo. Basilika tekee kukat hänen mukaansa nopeasti, parin päivän sisällä, joten ajoitus on sadonkorjuussa tärkeä.

"Mutta kun on yli 40 tuhatta latvottua taimea, niin kaikkea ei voi saada pellosta pois yhtä aikaa."

Kukinnan alussa eteeristen öljyjen määrän pitäisi Koiviston mukaan olla suurimmillaan. "Silloin saa parhaan mahdollisen sadon."

Koiviston mukaan eteläisessä Suomessa basilikasta voi saada kaksikin satoa lämpimän kesän aikana.

Basilikan varsi on todella kuituinen ja vahvarakenteinen.

"Sen kuivaaminen kokonaisena on aivan liian hidasta."

Siksi leikkuri leikkaa kasvin pienemmäksi ja poistaa varren. Lehdet se jättää kokonaisiksi. Näin kasvi saadaan kuivattua tehokkaammin.

Koivisto täsmentää, että basilikaa ei kuitenkaan saa murskata, koska silloin soluneste valuu ulos, kasvi tummuu ja se taas aktivoi bakteerien toimintaa.

Kuivumisaika ei saisi venyä liiaksi, sillä silloin basilikaan tulisi ei-toivottuja kasvustoja ja pöpöjä.

Niitä ei silmällä näe, mutta laboratoriossa kyllä. Ruokavirasto on asettanut raja-arvot sille, kuinka paljon tällaisia saa olla.

Kuivauksessa käytetään lavakuivureita, joita Koiviston mukaan käytettiin ahkerasti ennen vanhaan viljankuivauksesssa.

Käytössä on yksi neljän kuution kuivuri ja kaksi viiden kuution kuivuria.

Koiviston mukaan vanhat kuivauskonstit ovat ihan hyviä. Ensi talvena kuivauksen suhteen on kuitenkin luvassa "uusi askel kohti isompaa ja nykyaikaisempaa suuntaa", Koivisto kertoo.

Kuivuminen on hidasta nyt, kun ilman kosteus ja lämpötila ovat suuret. Kuivauslämpötila yrteille on Koiviston mukaan yleisesti 40 astetta tai alle, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Kuivauslämpötila ja ulkolämpötila ovat nyt lähellä toisiaan, mikä hänen mukaan pitkittää kuivausprosessia.

Videon on kuvannut ja editoinut Keir Cornelius/Nordic Herbs Oy. Videossa Petri Koivisto.

Lue myös:

Kikherneitä, kukkakaalia, nokkosta, laventelia – Satakunnassa kehitetään yhdessä uusia tuotantoketjuja

Kuusenkerkät ja koivun lehdet korkkaavat luonnontuotteiden keruukauden

Lue lisää

Välimerelliset patonkipalat

"Tämä on tällainen viha-rakkaussuhde rypsin kanssa" – Lämpö antoi kevätrypsille kasvusysäyksen Kyrönjoen varrella

Katso video: Varhaiskaalia nostetaan käsin Sulkavalla

Varhaisvihannesten vuosi vaikuttaa lupaavalta – Kalannissa etenkin perunasta tulossa viime vuotta parempi sato