Maatalous

Atrian liikevoitto parani selvästi – koronarajoitusten purku näkyy kysynnässä

Kiinassa sianlihan hinnat ovat kääntyneet laskuun.
Jaana Kankaanpää
Koronarajoitusten purku on elvyttänyt ravintolamyyntiä.

Vuoden 2021 ensimmäiset 6 kuukautta ovat olleet Atrialle suotuisia. Liikevaihto on kasvanut 26 miljoonalla eurolla lähes 750 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto on nyt 19,1 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 6,4 miljoonaa euroa, kertoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä kaikki liiketoiminta-alueet paransivat kannattavuuttaan viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja tekivät positiivisen liiketuloksen.

Oikaistu liikevoitto toisella neljänneksellä oli nyt 12,6 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 4,1 miljoonaa euroa.

Atrian venäläinen tytäryhtiö Pit-Product myytiin ja tässä yhteydessä vuosien saatossa kertynyt ruplan ja euron välinen muuntoero kirjattiin tuloslaskelmaan. Muuntoero oli -45,1 miljoonaa euroa.

Tästä syystä liiketulos oli tammi–kesäkuussa -26,0 miljoonaa euroa. Kirjauksella ei ollut vaikusta Atrian rahavirtaan eikä omavaraisuuteen. Kesäkuun lopussa Atrian omavaraisuus oli 49 prosenttia.

Venäjällä Sibylla-pikaruoan myynti jatkuu osana Atrian liiketoimintaa. Toiminta raportoidaan osana Atria Ruotsin liiketoiminta-aluetta. Sibyllan myynti Venäjällä on kehittynyt hyvin.

Kevään ja alkukesän aikana koronarajoituksia on purettu kaikissa niissä maissa, joissa Atria toimii ja tämä on välittömästi elvyttänyt Food Service - sekä pikaruokamyyntiä.

"Vielä ei olla sillä tasolla, jolla oltiin ennen koronaviruksen ilmaantumista, mutta palautuminen on hyvässä vauhdissa", Gröhn sanoo.

Vastaavasti myynnin kasvu vähittäiskauppaan on taittumassa. Muutokset ovat ennakoituja ja Atria on varautunut myyntikanavien välisen painottumisen muutokseen.

Alkuvuonna sianlihan vienti erityisesti Kiinaan on kasvanut. Hintataso Kiinan markkinoilla oli tasainen alkukesään saakka, mutta sitten hinnat kääntyivät alaspäin.

"Nyt olemme uudella hintatasolla loppukesän ja alkusyksyn toimitusten osalta. Loppuvuoden tilanne on avoin."

Lue lisää

Vapaus ja vastuu kohtaavat

Opetusministeri Li Andersson: Etäopetuksen oltava viimeinen vaihtoehto kontaktien rajoittamiseksi

Uusille alueille voimaan kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset – rajoitusten piiriin myös Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Satakunta

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä