Maatalous

MTK:n puheenjohtajat vaativat kiireellisiä toimenpiteitä tuottajahintojen ja nousevien kustannusten väliseen epäsuhtaan

Raju epäsuhta tuottajahintojen ja nousevien kustannusten välillä huolestuttaa viljelijöitä, MTK tiedottaa.
Timo Filpus
MTK:n mukaan huono kannattavuus uhkaa nykyisellään jo kotimaisen puhtaan ruoan tuotantoa ja johtaa huoltovarmuuden vaarantumiseen.

MTK-liittojen puheenjohtajat kokoontuivat tänään kesäkokoukseen Etelä-Savoon.

Savonlinnassa käydyissä keskusteluissa nousivat esiin erityisesti kuluvan kasvukauden olosuhteet.

Myöhäinen ja märkä kevät kääntyi ennätyksellisen kuivaksi hellejaksoksi. Mikään viljelytoimi ei ole pystynyt pelastamaan kasvustoja isossa kuvassa sellaisiksi, että luvassa olisi edes keskinkertainen sato, MTK sanoo tiedotteessaan.

Sääolojen vaihtelut ja siihen liittyvät haasteet kuuluvat maanviljelijän arkeen, mutta suurinta huolta herättää tällä hetkellä tapahtuva raju kustannusten nousu.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 12.7. ruoan hintojen lähteneen laskuun samaan aikaan kun polttoaineet sekä muut maatalouden muuttuvat kustannukset aloittivat kehityksen päinvastaiseen suuntaan.

Lannoitteiden hinnannousu oli uutisen mukaan jopa reilu kolmannes verrattuna viime kauden avaushintoihin, MTK kertaa tiedotteessaan.

Puheenjohtajat vaativat kiireellisiä toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Tilojen kivijalkaa syödään tiedotteen mukaan nyt vauhdilla ja nopeat muutokset tilanteen korjaamiseksi ovat välttämättömiä.

Kustannuskriisin jakamiseen tarvitaan nyt leveämpiä hartioita, vaatii MTK.

Puheenjohtajat kannustavat alkutuottajia olemaan yhteydessä omaan kauppakumppaniin, osuuskuntaan tai vastaavaan ja viemään viestiä tilojen talouden nopeasti heikkenevästä tilanteesta.

Huono kannattavuus uhkaa MTK:n mukaan nykyisellään jo kotimaisen puhtaan ruoan tuotantoa ja johtaa huoltovarmuuden vaarantumiseen.

Lue lisää

Ruoka on rahantekokone kaupalle

"Lihatiloilla ei eletä enää kädestä suuhun vaan velaksi" – kustannusten nousu on ajanut lihatilat ahtaalle

Lukijalta: Ruokakaupan johtajat, älkää tuhotko hintakilpailulla maataloustuottajien uskoa työhönsä!

Ruokakaupan johtajat, ymmärtäkää vastuunne