Maatalous

Älä polta hukkakaurasäkkejä avotulella – metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea

Hukkakaurat voi viedä jäteasemille polttokelpoiseen jätteeseen.
Hukkakaura on erittäin vaikeasti torjuttava rikkakasvi, joka lisääntyy helposti.

Löydettyjä hukkakauroja ei saa polttaa tänä vuonna itse. Suuressa osassa maata on kuivuuden takia voimassa metsäpalovaroitus, minkä vuoksi avotulta ei saa missään nimessä sytyttää.

Ruokaviraston Juha Rantamäki sanoo, että säkkeihin kerätyt hukkakaurat voi viedä jäteasemille polttokelpoiseen jätteeseen. "Mielestäni hukkakaurat olisi suositeltavaa viedä jäteasemalle aina kun mahdollista: jos tuoreena kerättyjen korsien polttaminen ei onnistu täydellisesti, säkeistä voi aiheutua hukkakauran leviämisriski."

Rantamäki kertoo, että vastaanottopaikat kannattaa aina varmistaa paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä. "Heille pitää myös mainita, että on tuomassa haitallista lajia. Jätehuolto käsittelee hukkakauran haitallisena vieraslajina."

Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ottaa hukkakaurasäkit vastaan maksutta pienkuormana.

"Kuljetuksen aikaisen rikkoontumisen varalta on suositeltavaa käyttää kahta säkkiä päällekkäin. Säkit on ehdottomasti suljettava tiiviisti ennen kuljetusta ja kuorma pitää peittää". sanoo Rantamäki.

Säkkejä ei saa jättää peltojen pientareille.

Hukkakaura on erittäin vaikeasti torjuttava, yksivuotinen heinämäinen rikkakasvi, joka lisääntyy nopeasti. Ruokaviraston yleisten ohjeiden mukaan hukkakaura ja jätesäkit pitää hävittää polttamalla.

Lue lisää

Kalauutteen hajuisia syöttejä putoilee taivaalta – Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät taas kaakkoisrajalla

Kyläkauppatuen haku aukeaa keskiviikkona – jaossa kaksi miljoonaa euroa

Maakotkan poikanen löytyi kuolleena pesästään – Lapin ensimmäinen lintuinfluenssatapaus

Hajukoira on kätevä apu maalla: Se löytää rotat, luteet ja jopa hukkakauran